vrijdag 30 augustus 2024

Waalstrandje in Stadswaard Nijmegen weer schoon

Strandbezoekers kunnen weer hun hart ophalen op het Waalstrandje bij Nijmegen. Het is Rijkswaterstaat ondanks het vele hoge water gelukt om de vervuilde grond vlakbij de brug Ooypoort te verwijderen.

Het was de Nijmeegse Lisa Beckers die er met een vriendin een blauw goedje aantrof. Ze seinde de politie hierover in, die contact met Rijkswaterstaat opnam. In overleg met de gemeente heeft Rijkswaterstaat het strandje eind juni 2023 uit voorzorg met hekken afgesloten.

Uit een indicatief onderzoek bleek dat de grond verontreinigd was. Er is toen ongeveer 30 kuub vervuilde grond weggehaald en het terrein is afgedekt met worteldoek, klei en stortsteen. Wel bleef het gebied toegankelijk voor recreanten. Na het recreatieseizoen is verder onderzoek gedaan en heeft Rijkswaterstaat besloten om meer grond weg te halen.

In het voorjaar van 2024 is met een kraanschip in totaal ruim 500 kuub vervuilde grond verwijderd. De verontreinigde grond is afgevoerd naar een speciaal depot. 'Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de verontreiniging en wanneer die precies is veroorzaakt. Maar we wilden het Waalstrandje weer geschikt maken voor recreatie, zodat men hier weer lekker kan zonnen of spelen.'

donderdag 29 augustus 2024

Klein lek in persleiding Staphorst-Meppel

Begin augustus constateerde het Waterschap Drents Overijsselse Delta een kleine lekkage in de persleiding tussen Staphorst en Meppel. Een persleiding vervoert afvalwater naar een rioolwaterzuivering om het daar te zuiveren.

De persleiding, waar een klein lek in zit, ligt in een weiland bij het spoor tegenover het voetbalveld in Staphorst. De lekkage speelt alleen als de capaciteit van de leiding volledig wordt gebruikt. Vanwege het zomerweer is de volledige capaciteit niet nodig en levert de breuk in de persleiding geen problemen op.

De breuk in de persleiding zit op een lastige locatie, vlak bij het spoor. Daarom maakt het waterschap in samenspraak met Prorail en de aannemer een plan om de persleidingbreuk te herstellen. Tot de persleidingbreuk is hersteld, houdt het waterschap de situatie goed in de gaten.

Mocht er hevige regenval komen, dan pompt het waterschap water op uit het riool om het vervolgens met vrachtwagens naar de rioolwaterzuivering Meppel te vervoeren. Zo komt er geen druk op de persleiding en houdt het waterschap controle op het lek, totdat de reparatie is uitgevoerd.

woensdag 28 augustus 2024

Zuidelijke Rekenkamer: 'Leveringszekerheid drinkwater in geding, uitvoering provincie blijft achter'

In juli verscheen het rapport van de Zuidelijke Rekenkamer. Daarin waarschuwt de Rekenkamer voor een drinkwatertekort in 2027 in provincie Noord-Brabant. Ook signaleert de Rekenkamer dat de uitvoering van de provincie achterblijft, waardoor onvoldoende resultaten worden behaald.

De Brabantse drinkwatervoorziening staat onder grote druk. Het is niet vanzelfsprekend dat de komende jaren er in Brabant altijd en overal voldoende drinkwater is. Dat komt omdat de vraag naar drinkwater toeneemt, onder andere door de bevolkingsgroei en groei van het aantal bedrijven in Brabant. En dat terwijl de vergunningen om grondwater – waar Brabant Water drinkwater van maakt – op te pompen niet voldoende ruimte bieden om aan deze groeiende vraag te voldoen.

Daarom is het zaak om de toenemende vraag naar drinkwater af te vlakken, zowel bij particulieren als bij bedrijven. We moeten in Brabant samen werken aan een verhoogd waterbewustzijn bij onze klanten thuis en aan slim watergebruik bij onze zakelijke klanten en de industrie. Wij werken daarvoor samen met Brabantse grondwaterpartners.

Ook zet men zich in om drinkwater te maken uit nieuwe, aanvullende bronnen, namelijk brak water en zeewater. Dat zijn helaas projecten die jaren duren en waarbij vele complexe vergunnings- en bezwaarprocessen een rol spelen. Voordat de aanvullende bronnen de ergste nood kunnen verzachten, zullen we de komende jaren tegen de grenzen van de drinkwatervoorziening aanlopen. Bij een hele hoge drinkwatervraag (bijvoorbeeld tijdens een warme zomer) of bij technische calamiteiten, zorgt dit voor problemen.

dinsdag 27 augustus 2024

De RBG waarschuwt voor nepmails over waterschapsbelastingen

De fraudehelpdesk meldt dat er nepmails worden verstuurd. In de mail staat dat er een bericht in uw Berichtenbox van MijnOverheid klaarstaat van de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen. Dat is een organisatie die in Limburg de gemeente- en waterschapsbelastingen verstuurt.

Er wordt verzocht een QR-code te scannen om te betalen. Doe dat niet. Het gaat om een nepmail.

RBG stuurt geen QR-codes of betaallinks via de mail
Misschien denkt u dat de mail van de RBG afkomt. Omdat het om gemeente- en waterschapsbelastingen gaat. Dat is niet zo. Wij sturen geen QR-codes of betaallinks via de mail.

maandag 26 augustus 2024

Herinrichting Nieuwe Drostendiep van start

Na een drukke periode van voorbereiding gaat de realisatie van de herinrichting van het beekdal Nieuwe Drostendiep van start. Aannemingsbedrijf Bouwhuis uit Beerzeveld voert de werkzaamheden uit.

Als eerste fase van de realisatie wordt het natuurgebied Huismaten en een groot deel van Broeklanden ingericht en wordt het natuurgebied Westerstroom verbeterd. In de deelgebieden Westerstroom en Huismaten worden er ook maatregelen voor de Kaderrichtlijn Water gerealiseerd, ter verbetering van de waterkwaliteit.

Een deel van Broeklanden wordt ingericht met het oog op weidevogels. De beek gaat meanderen (het natuurlijk kronkelen van de beek) en slootjes worden ondieper gemaakt. Afgelopen jaar zijn al enkele slootjes aangepast. In de Huismaten en het beekdal van de Westerstroom wordt de bovenste grondlaag verwijderd, wat goed is voor de ontwikkeling van de natuur.

In week 35, vanaf 26 augustus begint de aannemer met het verwijderen van de begroeiing aan de oostzijde van de Westerstroom. Dit zal de eerste grote zichtbare ingreep in het bestaande landschap zijn. Er worden rijplaten gelegd om diepe spoorvorming te voorkomen.

Rond deze tijd begint de aannemer ook met het verwijderen van de bovenste grondlaag van de percelen aan de noordzijde van de Hormaatsdijk. Diverse agrariërs hebben zich gemeld om vrijkomende grond te ontvangen, om laaggelegen natte delen van hun percelen te verbeteren.

Aan de zuidzijde van de brug in de Aelderstraat over de Aalderstroom start de aannemer begin september met de aanleg van een vispassage. Met deze vispassage wordt een hoogteverschil van ruim een halve meter overbrugd, waardoor vissen heen en weer kunnen zwemmen tussen leefgebied en paaigronden.

De Aalderstroom en Westerstroom worden ondieper gemaakt. Ter voorbereiding hierop start de aannemer begin september met het verwijderen van bagger uit de Westerstroom.

Medio oktober wordt ter hoogte van de visvijver in het natuurgebied een zandsproei-installatie opgesteld. Via deze installatie wordt er zand in de waterloop gesproeid, waardoor de bodem hoger komt te liggen. De aanvoer van dit leemhoudend zand begint eind oktober, en verloopt via een transportroute met rijplaten.

vrijdag 23 augustus 2024

Verbod voor honden op de dijk bij de Waddenzee

Er geldt al heel lang een verbod voor honden op de dijk langs de Waddenzee. Honden zorgen voor veel graafschade waardoor de toplaag van de dijk verzwakt. Overtreders riskeren een boete van 110 euro.

Loslopende honden rennen vaak achter schapen aan die op de dijk grazen en bezorgen schapen en lammeren last. Vanaf half maart tot half november zijn er veel schapen op de dijk. En die schapen zijn belangrijk want ze zorgen voor een sterke grasmat.

Honden graven jaarlijks veel gaten in de zeedijk. Deze gaten brengen de veiligheid van de dijk in gevaar. Het waterschap dicht gaten zo snel mogelijk. Na herstel blijven dit vaak nog lang zwakke plekken in de grasmat. Het gevolg kan zijn dat de toplaag bij storm en hoogwater sneller uitspoelt. De gaten vormen een gevaar voor andere wandelaars en ook voor medewerkers van het waterschap als zij met tractoren onderhoud uitvoeren op de dijk.

donderdag 22 augustus 2024

Verdunnen en afvoeren water Twentekanaal in gang gezet

De maatregel om het water in het Twentekanaal te verdunnen en gecontroleerd af te voeren naar het IJsselmeer is in gang gezet. Daarmee wordt de HCH-vervuiling in het deel van het kanaal tussen Eefde en de sluis bij Delden en in de Zijtak Almelo aanzienlijk verminderd. Het waterschap kan het kanaalwater dan weer gebruiken om een groot deel van het achterliggende gebied te voorzien van schoon water.

Het verdunnen en afvoeren van het water uit het Twentekanaal verloopt via Kanaal Almelo de Haandrik en de Vecht naar het IJsselmeer. De waterkwaliteit wordt op verschillende locaties in de gaten gehouden. Bij een HCH-gehalte lager dan de norm van 0,02 microgram per liter opent het waterschap haar inlaten en wordt het achterliggende gebied voorzien van schoon water. Hiermee wordt droogteschade aan de landbouw, flora en fauna, watergangen en gebouwen voorkomen.

Het monitoren van de waterkwaliteit tijdens het verdunnen en afvoeren is ook van belang voor activiteiten rond het water bij Kanaal Almelo de Haandrik en de Vecht. Volgens de modellen komt het verdunde water uit het Twentekanaal, dat naar verwachting dan al onder de HCH-norm zit, rond het weekend aan bij de Vecht. Daar wordt het nog een keer extra verdund met water dat vanuit Duitsland door de Vecht stroomt. Dit water kan gebruikt worden voor de gangbare gebruiksfuncties, zoals onder andere recreatie.

Wat zwemmen betreft geeft het waterschap wel het gebruikelijke advies dat altijd geldt: zwem alleen in water dat is aangewezen als officiële zwemwaterlocatie. Daar is geen scheepvaart die gevaar kan opleveren en het water wordt er regelmatig getest op allerlei ongewenste stoffen, blauwalg en botulisme.

woensdag 21 augustus 2024

Kleppen grootste zelfsluitende waterkering geplaatst in Steyl

Onlangs zijn op Steyl, nabij Venlo, de eerste kleppen gemonteerd van de zelfsluitende waterkering die daar aan de Maas gerealiseerd wordt. De zelfsluitende waterkering bestaat uit gekoppelde, scharnierende kleppen die gemonteerd zijn aan een betonnen bak.

Bij hoogwater loopt die bak vol water en die kracht stuwt de kleppen omhoog tot een kering. Bijna 140 meter zelfsluitende waterkering met een hoogte van 3 meter beschermt Steyl – en het gebied daarachter – dan tegen hoogwater. Bij reguliere waterstanden liggen die kleppen plat en zijn ze onderdeel van het verblijfsgebied aan de Maas.

De kering die wordt gerealiseerd is een zogenoemde Vlotterkering. Deze kering bestaat uit een opdrijvende vlotter, scharnierende kleppen met rubberen waterafdichtingen op een betonnen bak met in- en uitstroomopeningen. De totale kering is 134 meter lang en bestaat 14 kleppen waarvan er 12 straks dienen als plein en 2 zijn er verwerkt in het fietspad. Iedere klep weegt 11 ton en is voorzien van 3 EPS-drijflichamen die ieder 300 kilogram wegen. Iedere klep werkt met vier scharnieren. De kleppen zijn geproduceerd door Hollandia Infra, onderdeel van de Dijkzone Alliantie waarvan ook Ploegam en Dura Vermeer onderdeel uitmaken.

dinsdag 20 augustus 2024

Vermoedelijke veroorzaker lozing verboden en giftig gewasbeschermingsmiddel opgespoord

Het Hoogheemraadschap van Delfland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de vermoedelijke veroorzaker van een lozing van het verboden gewasbeschermingsmiddel dichloorvos opgespoord. In december 2023 werd het middel ontdekt bij een reguliere meetronde. Het Hoogheemraadschap constateerde toen een forse overschrijding - 6.000 keer de norm- van het gewasbeschermingsmiddel in het oppervlaktewater in de gemeente Westland.

Na deze constatering is gekeken welke teeltbedrijven achter het betreffende meetpunt gevestigd zijn. De NVWA en Delfland hebben vervolgens deze bedrijven bezocht om de bron of bronnen van deze illegale lozing te kunnen vinden. Eén bedrijf bekende verantwoordelijk te zijn voor het gebruik van het verboden middel. Ook is er aanvullend bewijs verzameld.

Na onderzoek bij dit bedrijf is de vermoedelijke route van de lozing vanuit de kas naar het oppervlaktewater opgespoord en beëindigd. In de afgelopen periode zijn er bij herhaalde metingen in het gebied geen nieuwe normoverschrijdingen van het middel geconstateerd. Delfland blijft maandelijks de waterkwaliteit monitoren.

Het Hoogheemraadschap van Delfland controleert met reguliere meetrondes de kwaliteit van het oppervlaktewater en constateerde aanwezigheid van stoffen in het water die daar niet thuishoren. Het is goed te beseffen dat voordat de stoffen in het water terecht zijn gekomen een hele keten betrokken is geweest bij de ontwikkeling en het gebruik van deze stoffen: producenten, tussenhandel en de glastuinbouw als gebruiker. Het Hoogheemraadschap van Delfland hecht eraan eenieder te wijzen op zijn verantwoordelijkheid in deze keten.

maandag 19 augustus 2024

Nieuwe regels voor schone sloten

De regels voor het onderhoud van sloten is veranderd. Ieder najaar werden de waterplanten in sloten weggehaald zodat het water goed kon doorstromen. Om de waterkwaliteit te verbeteren mogen nu meer planten blijven staan in de sloot en langs de kant.

Volgens Arjan van Rijn, bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zijn de nieuwe regels een goede zaak: Het waterschap kijkt nu naar welke waterplanten of andere planten kunnen leven in een sloot. Zo houden we ons ook aan de Europese regels voor schoon water.

Eerst moesten alle sloten helemaal schoon zijn. Dit betekent dat alle waterplanten en planten langs de kant werden weggehaald. Nu mag in sloten smaller dan 2,5 meter 10 procent planten blijven staan.

vrijdag 16 augustus 2024

Versterking waterkering Boelo Tijdenskanaal

De waterkering van het Boelo Tijdenskanaal moet over een lengte van 3,1 kilometer worden versterkt. De kering heeft voldoende stabiliteit, maar is afgekeurd op piping. Dit betekent dat er water onder de dijk doorstroomt. Dit kwam uit de toetsing van 2022, maar werd ook duidelijk tijdens de hoogwaterperiode van februari 2022 en december 2023. Toen namen we zand meevoerende wellen waar van behoorlijke omvang.

Het risico van zand meevoerende wellen is dat het zand vanuit de dijk wegspoelt en de dijk daarmee uitholt. Als dit proces te lang en ongecontroleerd doorgaat, kan de dijk in een extreme situatie inzakken en bezwijken met een overstroming tot gevolg.

In het derde kwartaal van 2024 start men met de voorbereiding. Planvorming zal ongeveer een jaar duren. De waterkering moet eind 2027 voldoen aan het gestelde veiligheidsniveau. Het veiligheidsniveau voor deze kade is 1:100 jaar. Dit betekent dat het eens in de 100 jaar mag overstromen.

Tijdens het hoogwater van december 2023 is het peil in de kwelsloot aan de landzijde van de dijk tijdelijk opgezet om tegendruk te geven tegen de zand meevoerende wellen. Dit deden we door het water in de sloot hoog te houden met bigbags en zandzakken. Dit stopte het zand meevoeren, maar elke keer bij hoogwater gaat deze dijk een fractie achteruit. Een definitieve oplossing is daarom nodig.

donderdag 15 augustus 2024

Impact van zeespiegelstijging op atol-eilanden onderzocht met schaalmodel

Wetenschappers, waaronder experts van Deltares, hebben een 50 meter groot koraalrifeiland nagebouwd. Ze onderzoeken hoe zeespiegelstijging een impact kan hebben op de echte eilanden. Het schaalmodel is ontworpen om atol-eilanden in de Malediven en de Stille Oceaan na te bootsen. ALs gevolg van klimaatverandering behoren deze tot de meest kwetsbare delen van de planeet.

De komende twee maanden wordt het model blootgesteld aan verschillende golven en zeespiegelcondities. De gevolgen worden intensief gemonitord met golfsensoren, stroommeters, videocamera's en laserscanners.

De onderzoekers hopen dat het experiment, in combinatie met veldwerk en numerieke modellering, hen een indicatie zal geven van hoe de eilanden zouden kunnen reageren als de zeespiegel en de frequentie van extreme weersomstandigheden blijven toenemen.

Het onderzoek in de Deltagoot kan een indicatie geven hoe een atoleiland reageert als de zeespiegel en extreme weersomstandigheden blijven stijgen, met of zonder koraalrif. Het experiment maakt deel uit van het ARISE-project, een vijfjarig project van £ 2,8 miljoen onder leiding van de Universiteit van Plymouth en gefinancierd via het Horizon Europe Guarantee-programma van UK Research and Innovation.

Een schaalmodel geeft de mogelijkheid om verschillende scenario's uit te voeren en met een reeks instrumenten te monitoren hoe het eiland kan reageren op de huidige en toekomstige omstandigheden op zee. Gecombineerd met andere metingen uit het veld hopen we dat dit ons inzicht zal geven in de vraag of en hoe deze gemeenschappen in de toekomst kunnen overleven."

Het experiment in de Deltagoot is een samenwerking tussen de Universiteit van Plymouth, de Technische Universiteit Delft en Deltares.

woensdag 14 augustus 2024

Voorontwerp Nota Ruimte: keuzes nodig voor veiligstellen drinkwatervoorziening

Het Voorontwerp Nota Ruimte maakt duidelijk dat op weg naar de definitieve Nota Ruimte nadere keuzes nodig zijn om de openbare drinkwatervoorziening veilig te stellen. De groei van bevolking en economie richting 2050 zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van drinkwater in steeds meer regio’s – zonder snelle actie – niet meer vanzelfsprekend zal zijn. Nieuwe drinkwaterbronnen zijn nodig en bestaande bronnen moeten goed worden beschermd. Provincies vragen in hun ruimtelijke voorstellen aan het Rijk om een grotere rol te spelen bij de drinkwaterbeschikbaarheid.

Dit onderstreept het pleidooi van Vewin dat het Rijk actief invulling moet geven aan de systeemverantwoordelijkheid voor de drinkwatervoorziening. Dit is op korte termijn aan de orde bij de afronding van het Actieprogramma drinkwaterbronnen 2023-2030, dat IPO en Vewin samen met IenW opstellen, maar ook noodzakelijk voor de langere termijn. De ambitie in het hoofdlijnenakkoord om de drinkwatervoorziening zeker te stellen moet daarom snel worden uitgewerkt in het regeerprogramma en worden verankerd in de Nota Ruimte.

Het vorige kabinet publiceerde op 21 juni 2024 het Voorontwerp Nota Ruimte, een tussenstap op weg naar de definitieve Nota Ruimte die het nieuwe kabinet zal presenteren. Het Voorontwerp schetst drie samenhangende bewegingen richting 2050: naar een nieuw evenwicht tussen landbouw en natuur, naar een klimaatneutrale en circulaire samenleving, en naar sterke steden, dorpen en regio’s. Water en bodem vormen de basis waaruit de drie bewegingen worden geschetst. Per beweging wordt een ruimtelijke strategie beschreven, bestaande uit al gemaakte keuzes én keuzes die nog moeten worden gemaakt of die worden geagendeerd voor na de Nota Ruimte.

De beschikbaarheid van drinkwater geldt in steeds meer regio’s als niet altijd vanzelfsprekend en vraagt – naast drinkwaterbesparing – ook om nieuwe en diverse drinkwaterbronnen, aldus het Voorontwerp. Daarnaast wordt een groeiende spanning in de ondergrond gesignaleerd tussen grondwatervoorraden voor de drinkwatervoorziening en het benutten van warmte in de ondergrond. Provincies vragen in hun ruimtelijke voorstellen in het kader van het programma NOVEX aandacht voor voldoende drinkwatervoorziening als harde voorwaarde voor woningbouw.
Het Voorontwerp formuleert verschillende ‘te maken keuzes’ voor de Nota Ruimte op het vlak van drinkwater:

Het is essentieel dat de Nota Ruimte goede voorwaarden schept voor het veiligstellen van de drinkwatervoorziening. De openbare drinkwatervoorziening staat op zowel de korte als de lange termijn voor grote uitdagingen. Zonder snelle actie van alle betrokken partijen, in het bijzonder provincies en Rijk, ontstaan in steeds meer regio’s knelpunten en kunnen drinkwaterbedrijven niet aan de tot 2030 stijgende vraag naar drinkwater voldoen. Bij een verder groeiende bevolking en economie zullen de problemen richting 2050 alleen maar groter worden.

In het gepresenteerde hoofdlijnenakkoord staat dat Nederland de vitale infrastructuur, waaronder de watervoorraad, zeker moet stellen. Dit heeft betrekking op de openbare drinkwatervoorziening. Het is dus zaak dat de ambitie van het hoofdlijnenakkoord snel wordt uitgewerkt in het regeerprogramma, niet alleen voor de periode tot 2030, maar ook richting 2050. De noodzakelijke ruimtelijke keuzes moeten worden verankerd in de Nota Ruimte.

dinsdag 13 augustus 2024

Mogelijk botulisme in wijk Maarssenbroek in Maarssen

In het water van de wijk Maarssenbroek in Maarssen, ter hoogte van de Pauwenkamp, Kamelenspoor, Bisonspoor en Reigerskamp, zijn watervogels met mogelijk botulisme aangetroffen. Het gaat om eenden en meerkoeten. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de dode dieren opgeruimd. Het waterschap heeft de doorstroming van het water vergroot. Vermijd contact met het water en de dode vogels.

Botulisme komt voor onder watervogels en vissen. De bacterie die botulisme veroorzaakt gedijt goed in ondiep en zuurstofarm water dat langere tijd een temperatuur hoger dan 20 graden Celsius heeft. Bij temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (door bijvoorbeeld een dode vogel of broodresten), daalt het zuurstofgehalte in het water en maakt de bacterie gif aan. Zodra eenden, vissen of andere dieren dit gif binnen krijgen, worden ze ziek en gaan ze uiteindelijk dood.

Botulisme is een natuurlijk verschijnsel dat helaas amper te voorkomen is. Dit neemt niet weg dat het waterschap in een zo vroeg mogelijk stadium probeert om botulismeverschijnselen te signaleren en dode dieren zo snel mogelijk op te ruimen. Het waterschap spoelt zo veel als mogelijk is de sloten door om meer zuurstof in het water te krijgen.

maandag 12 augustus 2024

Meer ruimte voor visintrek bij Haringvlietsluizen door nat voorjaar

Vissen konden in het voorjaar van 2024 veel makkelijker tussen zee en het Haringvliet heen en weer zwemmen. De Haringvlietsluizen konden namelijk vaker en verder open door de hoge Rijnafvoer. Zo zorgt de vele regen in het stroomgebied voor de Rijn waarschijnlijk tot een betere intrek van vissen in 2024.

Vooral kleinere soorten, zoals glasaal, profiteren ervan dat de sluizen ook bij vloed veel open zijn. Ze kunnen dan met de stroom mee vanaf zee door de sluizen zwemmen.

Vanaf 2019 zette Rijkswaterstaat de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Daardoor kunnen nu ook bij vloed de sluizen gedeeltelijk open en kan het zeewater het Haringvliet opstromen. Zo kunnen trekvissen met de stroom mee vanaf zee de rivieren op trekken naar hun paaigebieden in Nederland, maar ook verder op langs Rijn en Maas.

Zeewater kan niet onbeperkt worden binnengelaten in het Haringvliet. Afgesproken is dat het zoute water niet bij de oostelijk gelegen inlaatpunten voor zoetwater mag komen. Dit is nodig voor de zoetwatervoorziening voor drinkwater en de landbouw in het gebied.

vrijdag 9 augustus 2024

Borging drinkwaterkwaliteit door afspraken op hoofdlijnen over afstand tussen warmtenetten en drinkwaterleidingen

Op 24 juli hebben Energie-Nederland en Vewin een overeenkomst op hoofdlijnen getekend met afspraken over de afstand tussen ondergrondse warmtenetten en drinkwaterleidingen. Deze afspraken zijn essentieel om de drinkwaterkwaliteit te waarborgen en tegelijkertijd de warmtetransitie te faciliteren.Het uitgangspunt is dat warmtenetten en drinkwaterleidingen 1,5 meter uit elkaar liggen, met de mogelijkheid om voor een beperkt deel tot 1 meter afstand uit elkaar te liggen.  

Sam Collot d’Escury (directeur Energie-Nederland): ‘De overeenkomst legt een basis voor samenwerking tussen de drinkwater- en warmtesector, waardoor de ontwikkeling van warmtenetten wordt bevorderd en negatieve effecten op de drinkwatertemperatuur worden vermeden.’ Hans de Groene (directeur Vewin): ‘Deze overeenkomst komt op een moment dat de energietransitie en klimaatverandering grote uitdagingen stellen aan het plannen en beheren van de infrastructuur. We zijn blij met deze afspraken; de overeenkomst is een belangrijke stap vooruit in het beschermen van de drinkwaterkwaliteit terwijl we bijdragen aan de energietransitie.’

Klimaatverandering, verstedelijking en de energietransitie dragen bij aan opwarming van de bodem. Dit vergroot de kans op ongewenste opwarming van drinkwater in de ondergrondse drinkwaterleidingen. Wettelijk is vastgelegd dat drinkwater maximaal 25 graden Celsius mag zijn aan de tap. Een overschrijding van deze norm kan gevolgen hebben voor de drinkwaterkwaliteit en vormt daarmee een potentieel risico voor de volksgezondheid, met name door de mogelijkheid van legionellabesmetting. De afspraak van 1,5 meter zorgt ervoor dat drinkwaterkwaliteit geborgd is aangezien deze afstand de warmte-uitstraling van warmtenetten beperkt.

Door afspraken te maken over de te hanteren afstandsnormen worden projecten geholpen. De basisafspraak van 1,5 meter afstand, met de mogelijkheid om voor korte afstanden dichterbij te liggen, geeft duidelijkheid en zekerheid aan beide sectoren. Zo vergemakkelijkt de afspraak het proces tot een definitief ontwerp van de warmtenetten en zijn er minder project specifieke onderzoeken nodig naar de thermische beïnvloeding.

donderdag 8 augustus 2024

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zet stap in splitsing Waternet

De gemeenteraad van Amsterdam heeft woensdag 17 juli wensen en bedenkingen uitgesproken over het voorgenomen besluit om Waternet op te splitsen.

Dat betekent dat het waterschap en gemeente Amsterdam de komende maanden werken aan een definitief besluit om vanuit aparte organisaties samen te werken.

Het algemeen bestuur wil een aantal onderwerpen beter uitwerken voordat ze het definitieve besluit nemen. Daarom moet er onder andere een gedetailleerd financieel beeld komen van de splitsing. Over hoe het waterschap met gemeente Amsterdam strategisch en operationeel gaat samenwerken aan de watertaken. En hoe de nieuw te vormen organisaties en huisvesting van die organisaties eruit komen te zien.

Een aantal medewerkers heeft onder andere tijdens vergaderingen van het algemeen bestuur hun zorgen geuit over de voorgenomen splitsing.

woensdag 7 augustus 2024

Meerkoetentocht opnieuw fors boven PFOS-norm

Uit een tweede meting naar PFOS in de Meerkoetentocht en omgeving blijkt dat op twee locaties nog steeds veel te hoge concentraties PFOS dan de norm van 0,65 ng/l zitten. Het gaat daarbij om de locaties tussen de Talingweg en de Larservaart.

Waterschap Zuiderzeeland heeft de nieuwe gegevens met de gemeente en GGD gedeeld. Op basis van de meetgegevens adviseert de GGD nog steeds dat het niet wenselijk is om het water uit de Meerkoetentocht te gebruiken.

Voor de tweede meting nam Waterschap Zuiderzeeland op negen locaties een watermonster. Zes in de Meerkoetentocht, één in de Vliegveldtocht en twee in de Larservaart. Op de locaties waar men in de Meerkoetentocht ook voor de eerste meting watermonsters heeft genomen, ziet het waterschap hoge concentraties PFOS. Dit keer iets lager dan bij de eerste meting. Namelijk tot 221 ng/l PFOS. Op andere locaties is dit een stuk lager.

PFOS behoort tot de verzamelgroep PFAS. Er zijn dus heel veel soorten PFAS. Verschillende PFAS en dus ook PFOS, staan op de landelijke lijst  Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). De stoffen zijn onder andere kankerverwekkend, giftig bij lage concentraties, hopen zich op in het milieu. Bovendien zijn de stoffen ontzettend mobiel, waardoor ze overal in Nederland in water en bodem worden aangetroffen.

dinsdag 6 augustus 2024

Operators werken hard aan soepele en veilige vaart bij de Oranjesluizen

Vanaf de Centrale Bedienpost Schellingwoude worden normaal gesproken het gemaal- en spuicomplex IJmuiden en het Oranjesluizencomplex in Amsterdam op afstand bediend. Het complex IJmuiden wordt vanwege het risico op uitval momenteel lokaal bediend.

Daardoor is er minder capaciteit beschikbaar op Schellingwoude. Dat betekent dat er bij het Oranjesluizencomplex in Amsterdam minder sluizen bediend kunnen worden.

De wachttijd bij de Oranjesluizen voor zowel beroeps- als recreatievaart kunnen oplopen. Verkeersleider Nick en teamleider Jeroen werken hard om de hinder te beperken. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen.

De recreatievaart heeft tot nu toe niet te maken gehad met oplopende wachttijden bij de Oranjesluizen. En de gemeten gemiddelde wachttijd voor de binnenvaartschippers was deze week 20 tot 40 minuten.

maandag 5 augustus 2024

Zwemwater Flevoland onder de PFAS risicogrens

Uit onderzoek naar PFAS in zwemwateren in Flevoland is gebleken dat deze voldoen aan de gebruikersadviezen van het RIVM. Het is veilig om in deze wateren te zwemmen.  

Naast het onderzoek naar zwemwateren is onderzocht of het water rond het vliegveld voldoet aan de PFAS-norm. Hieruit is gebleken dat in de Meerkoetentocht te hoge concentraties aan PFOS zitten. Wat de oorzaak is van de te hoge concentraties PFOS in de Meerkoetentocht moet uit vervolgonderzoek blijken. Het water uit de Meerkoetentocht wordt alleen in droge periodes gebruikt voor beregening van gewassen. In het water wordt niet gezwommen en gevist.

Waterschap Zuiderzeeland heeft GGD Flevoland geïnformeerd over de aangetroffen PFOS-concentratie in de Meerkoetentocht. Sophia Kastermans, woordvoerder Algemene Gezondheidszorg van GGD Flevoland, geeft aan dat het advies vanuit GGD Flevoland is om het water uit de Meerkoetentocht niet te gebruiken. Agrariërs in de omgeving zijn geïnformeerd.

vrijdag 2 augustus 2024

Britten onder indruk aanpak bodemdaling veenweidegebied waterschap

Een delegatie van Britse ministeries kwam onlangs naar het Kennis Transfer Centrum (proefboerderij) in Zegveld. Ze wilden meer weten hoe Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden bodemdaling en broeikasgasuitstoot in het veenweidegebied reduceert. Harm de Jong, projectleider van het onderzoeksprogramma ‘Bodemdaling veenweide’ van het waterschap, nam de Britten mee in de onderzoeken in de gebiedsprocessen.

Ook in Groot-Brittannië daalt de bodem flink in de veengebieden. Akkerbouw op veengronden veroorzaakt daar meer dan 60% van de broeikasgasuitstoot uit veen. Ongeveer 20% is afkomstig uit de veenweide graslanden. Daarom zijn ze geïnteresseerd in de maatregelen die de Nederlandse agrariërs samen met het waterschap nemen in de diverse veenweidepolders. En naar het effect ervan en de rolverdeling van belanghebbenden binnen een gebiedsproces.

Onze werkwijze past alleen niet bij hun watersysteem. Dat is vooral gericht op de afvoer van water en niet op de aanvoer. Ze kunnen maar beperkt water vasthouden voor vernatting van hun veengebieden. Waterinfiltratie is daarom geen geschikte maatregel voor de reductie van bodemdaling en broeikasgassen. Op één locatie is wel waterinfiltratie toegepast: bij een akkerbouw veengrond. Hier voeren ze water aan vanuit enorme waterreservoirs.

De bezoekers waren onder de indruk van onze aanpak en de uitrol van maatregelen in de praktijk. Dat geldt ook voor de diverse nieuwe initiatieven die agrariërs (bottom-up) organiseren om maatschappelijke opgaven op te lossen.

donderdag 1 augustus 2024

Verhoogde PFOS concentratie gevonden in waterloop rond voormalige vliegbasis Twenthe

Nadat recent op de voormalige vliegbasis Twenthe een verhoogde concentratie PFOS werd ontdekt in het oppervlaktewater, verrichtte waterschap Vechtstromen metingen in haar waterlopen direct naast het terrein. In de Hesbeek, één van die waterlopen, is een verhoogde concentratie PFOS ontdekt. Het waterschap gaat nader onderzoek doen om een completer beeld van de vervuiling te krijgen. Het advies is om tot nader order geen vis te eten uit de Hesbeek tussen de voormalige vliegbasis en de Koppelleiding langs de spoorlijn Hengelo-Oldenzaal.

Op het meetpunt in de Hesbeek werd een concentratie van 100 ng/l aan PFOS  gevonden. De oppervlakewaternorm  voor PFOS is  0,65 ng/l. Het RIVM adviseert bij deze hoeveelheid om geen vissen te eten uit de circa 1,5km Hesbeek in het buitengebied vanaf de voormalige vliegbasis. Zie het bijgevoegde kaartje voor het betreffende gebied.

Om een compleet en betrouwbaar beeld te krijgen van de ernst en de omvang van de vervuiling in de Hesbeek en omliggende waterlopen grenzend aan de voormalige vliegbasis, gaat het waterschap nader onderzoeken hoever de vervuiling is verspreid en hoe dit probleem in de waterlopen aangepakt kan worden. De provincie Overijssel en de gemeente Enschede doen daarnaast nader onderzoek naar de bron van de vervuiling op het voormalige vliegbasisterrein.

Met vragen over de verhoogde PFOS concentratie in de Hesbeek, kunnen mensen contact opnemen met waterschap Vechtstromen via 088-2203333 of het contactformulier(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website).