woensdag 28 augustus 2024

Zuidelijke Rekenkamer: 'Leveringszekerheid drinkwater in geding, uitvoering provincie blijft achter'

In juli verscheen het rapport van de Zuidelijke Rekenkamer. Daarin waarschuwt de Rekenkamer voor een drinkwatertekort in 2027 in provincie Noord-Brabant. Ook signaleert de Rekenkamer dat de uitvoering van de provincie achterblijft, waardoor onvoldoende resultaten worden behaald.

De Brabantse drinkwatervoorziening staat onder grote druk. Het is niet vanzelfsprekend dat de komende jaren er in Brabant altijd en overal voldoende drinkwater is. Dat komt omdat de vraag naar drinkwater toeneemt, onder andere door de bevolkingsgroei en groei van het aantal bedrijven in Brabant. En dat terwijl de vergunningen om grondwater – waar Brabant Water drinkwater van maakt – op te pompen niet voldoende ruimte bieden om aan deze groeiende vraag te voldoen.

Daarom is het zaak om de toenemende vraag naar drinkwater af te vlakken, zowel bij particulieren als bij bedrijven. We moeten in Brabant samen werken aan een verhoogd waterbewustzijn bij onze klanten thuis en aan slim watergebruik bij onze zakelijke klanten en de industrie. Wij werken daarvoor samen met Brabantse grondwaterpartners.

Ook zet men zich in om drinkwater te maken uit nieuwe, aanvullende bronnen, namelijk brak water en zeewater. Dat zijn helaas projecten die jaren duren en waarbij vele complexe vergunnings- en bezwaarprocessen een rol spelen. Voordat de aanvullende bronnen de ergste nood kunnen verzachten, zullen we de komende jaren tegen de grenzen van de drinkwatervoorziening aanlopen. Bij een hele hoge drinkwatervraag (bijvoorbeeld tijdens een warme zomer) of bij technische calamiteiten, zorgt dit voor problemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten