woensdag 21 augustus 2024

Kleppen grootste zelfsluitende waterkering geplaatst in Steyl

Onlangs zijn op Steyl, nabij Venlo, de eerste kleppen gemonteerd van de zelfsluitende waterkering die daar aan de Maas gerealiseerd wordt. De zelfsluitende waterkering bestaat uit gekoppelde, scharnierende kleppen die gemonteerd zijn aan een betonnen bak.

Bij hoogwater loopt die bak vol water en die kracht stuwt de kleppen omhoog tot een kering. Bijna 140 meter zelfsluitende waterkering met een hoogte van 3 meter beschermt Steyl – en het gebied daarachter – dan tegen hoogwater. Bij reguliere waterstanden liggen die kleppen plat en zijn ze onderdeel van het verblijfsgebied aan de Maas.

De kering die wordt gerealiseerd is een zogenoemde Vlotterkering. Deze kering bestaat uit een opdrijvende vlotter, scharnierende kleppen met rubberen waterafdichtingen op een betonnen bak met in- en uitstroomopeningen. De totale kering is 134 meter lang en bestaat 14 kleppen waarvan er 12 straks dienen als plein en 2 zijn er verwerkt in het fietspad. Iedere klep weegt 11 ton en is voorzien van 3 EPS-drijflichamen die ieder 300 kilogram wegen. Iedere klep werkt met vier scharnieren. De kleppen zijn geproduceerd door Hollandia Infra, onderdeel van de Dijkzone Alliantie waarvan ook Ploegam en Dura Vermeer onderdeel uitmaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten