Ads Top

Onder water kijken en vissen vangen op Wereldvismigratiedag

Op zaterdag 25 mei is het Wereldvismigratiedag. Dan is er wereldwijd aandacht voor vissen en hun leefgebied. Waterschap Rijn en IJssel en Sportvisserij Nederland organiseren die dag diverse activiteiten in Doetinchem en Doesburg. Het is het zesde jaar dat deze dag wordt georganiseerd.

De vispassage aan de Barend Ubbinkweg 4 in Doesburg is tussen 10:00 en 15:00 uur open voor publiek. Medewerkers van het waterschap geven rondleidingen en uitleg. Ook de kijkruimte onder de vispassage is open: bezoekers kunnen vanachter glazen ruiten de vissen door de vispassage zien zwemmen. Deze ruimte is normaal alleen op afspraak te bezoeken via VVV Doesburg.

Door stuwen, dijken en sluizen kunnen we veilig wonen in Nederland. Voor vissen zijn dit juist hindernissen. Hierdoor kunnen ze moeilijker stroomopwaarts zwemmen om te paaien en eitjes te leggen. In de rivier Oude IJssel zijn daarom meerdere vispassages gemaakt. Hierdoor kunnen vissen zonder hindernissen zwemmen richting Duitsland. Doesburg heeft een van de grotere vispassages in Nederland. Op deze plek kunnen vissen een hoogteverschil van wel vijf meter overbruggen.

In Doetinchem wordt onderzoek gedaan naar het zwemgedrag van vissen in de Oude IJssel. Hoe ver trekken vissen tijdens de vismigratie? Hoe vaak doen ze dat? Medewerkers van het waterschap en Sportvisserij Nederland leggen uit waarom en hoe dit onderzoek gebeurt. De vissen zoals de gigantische meerval, roofblei en winde worden gevangen en krijgen een zender. Daarna worden ze weer vrijgelaten. Bezoekers kunnen dit met eigen ogen zien. Via een meetnetwerk volgen de onderzoekers zo hoe de (trek)vissen de rivier gebruiken. Er zijn verschillende presentaties over dit onderzoek ‘Swimway Oude IJssel’. Ook kunnen kinderen ervaren hoe het is om zelf te vissen. De activiteiten vinden plaats van 10:00-16:00 uur bij het clubgebouw van visvereniging de Rietvoorn aan de Stokhorsterweg 4 in Doetinchem.

Rivieren en dus ook vissen stoppen niet bij de grens. Daarom werken waterschap en Sportvisserij Nederland samen met Duitse partners. In Bocholt vinden daarom ook publieksevenementen plaats.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.