Ads Top

Wadden in Beeld 2021: strandingen bruinvissen en mosdiertjes op Waddeneilanden

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft op 3 oktober 2022 in het Friese Nes het 1e exemplaar van het boekje ‘Wadden in Beeld 2021’ in ontvangst genomen.
 
Dit gebeurde tijdens het symposium ‘Wat zijn de waarden van de Waddenzee’ van de Waddenacademie. Linda-Rose Santhagens, directeur Netwerkontwikkeling bij Rijkswaterstaat Noord-Nederland, overhandigde het jaarlijkse overzicht namens alle partijen van de Basismonitoring Waddenzee.

In de 7e editie van het jaarboekje Wadden in Beeld(externe link) wordt een aantal opvallende trends en ontwikkelingen beschreven rondom de Waddenzee. Dit biedt beheerders de mogelijkheid een vinger aan de pols te houden.

De massale stranding van bruinvissen op de stranden van de Waddeneilanden, met pieken in augustus en september, sprak zeer tot de verbeelding. In 2021 spoelden er 190 bruinvissen aan in 10 dagen. Onderzoek wijst nu in de richting van een bacterie, al is daar verder nog weinig over bekend.

Ook het aanspoelen van miljarden harige mosdiertjes viel op. Ze vormden een kniehoog, stinkend tapijt op de stranden. Dit gebeurde de laatste 3 jaren op rij, terwijl het in de 100 jaar daarvoor slechts 1 keer eerder voorkwam: in 1965.

Deskundigen zijn er nog niet over uit wat de oorzaak is en of klimaatverandering er iets mee te maken heeft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.