Ads Top

Provincie zet volgende stap in het realiseren van de Natura 2000-doelen in de Oostelijke Vechtplassen

Het Natura 2000-beheerplan Oostelijke Vechtplassen 2022-2028 is door Noord-Holland en Utrecht vastgesteld. In het beheerplan staat beschreven welke maatregelen nodig zijn voor het behoud, het herstel en de verbetering van de natuur.

Met het in werking treden van het beheerplan wordt er een volgende stap gezet in het realiseren van de Natura 2000-doelen in het Oostelijke Vechtplassengebied.

De beschermmaatregelen zijn voor een deel nodig om de negatieve effecten van stikstofneerslag tegen te gaan. Door het teveel aan stikstof verzuren bijzondere vegetaties waardoor de biodiversiteit afneemt. Bovendien overwoekeren planten, zoals braamstruiken en grassen, de unieke soorten die in dit gebied voorkomen.

Daarom worden maatregelen genomen als plaggen, extra maaien en het verwijderen van de woekeraars. Ook wordt vraat door ganzen en de rivierkreeften teruggedrongen. Daarnaast wordt het open landschap, natte rietmoerassen en waterriet hersteld ten behoeve van moerasvogels. Binnen de grenzen van Natuurnetwerk Nederland (NNN) worden gronden gebruikt om de natuur verder te versterken en ontwikkelen. Bovendien wordt er gewerkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit en aan gezond kwelwater dat ten goede komt aan de natuur.

De Oostelijke Vechtplassen is in 2013 aangewezen als Natura 2000-gebied. De Natura 2000-gebieden in Nederland zijn onderdeel van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In deze gebieden worden bepaalde unieke vegetaties (habitattypen) en diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.