Ads Top

Nieuwe gegevens over water in de bodem

Weten hoe water zich gedraagt in de bodem is van groot belang voor het gebruik van de bodem. Wageningen Environmental Research verzamelt daarom al sinds de jaren 50 hydrofysische gegevens van de bodem in Nederland, waarmee informatie wordt verkregen over het gedrag van water in het bovenste deel van de bodem.

In het onlangs verschenen rapport Hydrofysische gegevens van de bodem wordt beschreven welke hydrofysische gegevens momenteel beschikbaar zijn en hoe deze bepaald zijn.

In opdracht van het ministerie van LNV zijn voorbereidingen bezig om de gegevens door te geven aan de Basisregistratie Ondergrond (BRO) in de categorieën booronderzoek (BHR-p en -a) en wandonderzoek (SFR-p en -a). Doel van deze operatie is om hydrofysische gegevens voor overheden, burgers en bedrijven toegankelijk te maken.

Vanaf 2022 worden de hydrofysische gegevens in BIS Nederland openbaar toegankelijk in de portalen van de Basisregistratie Ondergrond (BROloket) en van BIS Nederland (bodemdata.nl). De gegevens zijn ook gebruikt voor de Bodemfysische Eenhedenkaart van Nederland (BOFEK), een kaart met 79 eenheden met een overeenkomstige bodemopbouw en hydrologisch gedrag. Deze kaart wordt gebruikt bij modelberekeningen van water- en stoffentransport in de bodem.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.