Ads Top

Minister IenW belooft gesprek met Vewin en Vitens over waterbeschikbaarheid

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft in het Commissiedebat Water de Tweede Kamer toegezegd met Vewin en Vitens in gesprek te gaan over de beschikbaarheid van voldoende bronnen voor drinkwater in Oost-Nederland.

De minister zegde dit toe na vragen van Tweede Kamerlid Fahid Minhas (VVD) over de onvoldoende beschikbaarheid van drinkwater in het Oosten van Nederland, waardoor Vitens soms nee moet verkopen aan de industrie.

Behalve over waterbeschikbaarheid ging het debat van 7 juni over een groot aantal onderwerpen waaronder ook de Kaderrichtlijn Water, waterkwaliteit, landbouw en droogte.

De Kaderrichtlijn Water (KRW) en de waterkwaliteit kwamen uitgebreid aan bod in het Commissiedebat. Laura Bromet (GL) vatte het onderwerp kernachtig samen met de uitspraak 'het waterpeil moet omhoog en de vervuiling moet omlaag'.

Bromet wees er op dat Nederland in 2015 de gestelde doelen van de KRW niet heeft gehaald en nu in 2022 voldoet slechts 1 procent van onze wateren aan de KRW-doelen. De problemen zijn legio: mest, bestrijdingsmiddelen, medicijnresten, opkomende stoffen enzovoort.

Bromet wierp hierbij de vraag op of de provincies zich voldoende inspannen en riep op tot betere afstemming tussen de betrokken overheden. Eva van Esch (PvdD) vroeg of de minister aanstuurt op rechtszaken in 2027 vanwege het niet halen van de KRW-doelen. Zij vroeg ook hoe het beschikbare geld binnen het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) zo gebruikt kan worden, dat met de NPLG-gelden ook de doelen voor de KRW op het vlak van bijvoorbeeld nitraat en bestrijdingsmiddelen gehaald kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.