Ads Top

NWO-toekenning voor onderzoek naar een klimaatbestendige kust


Om tot een klimaatbestendige kust te komen, moeten we meer inzicht krijgen in de onderzijde van de kust, de zogeheten diepe vooroever (waterdieptes tussen de c.a. 8 en 20 m).

Dit is een essentiële schakel tussen de offshore zeebodem en de kustnabije zone. De diepe vooroever is een belangrijke natuurlijke sedimentbron die de reactie van de kust op de stijging van het zeeniveau bepaalt.

UT-onderzoeker Jebbe van der Werf (Faculteit ET en werkzaam bij kennisinstituut Deltares) kreeg een NWO-toekenning voor het onderzoeksvoorstel MELODY: Modeling Lower Shoreface Seabed Dynamics for a Climate-Proof Coast.

We weten nog weinig van de processen die zand verplaatsen in de land- en de zeewaartse richting en die samen een subtiel, maar essentieel netto zandtransport opleveren. Hetzelfde geldt voor de intrigerende interacties tussen bodemvormen, zandgolven in het bijzonder. Dit project verbetert het begrip van de dynamiek van de diepe vooroever.

Het project maakt fundamenteel onderzoek naar zandtransport en morfodynamica van de kust mogelijk (2 PhD'ers). Het gebruikt de nieuwe inzichten voor het beantwoorden van praktische vragen gerelateerd aan klimaatverandering en menselijke verstoringen in kustzeeën, de Noordzee in het bijzonder (1 Post-Doc onderzoeker). Er zijn onderzoekers en gebruikers bij betrokken van: Universiteit Twente, Deltares, Rijkswaterstaat, Arcadis, Van Oord, Primo Marine, Royal HaskoningDHV, Dienst der Hydrografie, Tennet, WaterProof en Witteveen+Bos.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.