Ads Top

Beekherstel Oude Strijper Aa is af

 

Ten oosten van het Leenderbos, tussen de Riesten en de Gastelsche Heide ligt het beekdal Oude Strijper Aa. Het afgelopen jaar is daar de natuur verbeterd. Hierdoor is er in het beekdal een gezonde, natuurlijke en duurzame leefomgeving ontstaan. Op 10 september was de officiële oplevering van het project.

Provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel, Staatsbosbeheer, gemeenten Heeze-Leende en Cranendonck werkten samen in dit project. Watergraaf Erik de Ridder is trots op het resultaat.

De beek is versmald, verondiept en meandert weer op een natuurlijke manier. Hierdoor stroomt het water sneller waardoor er meer variatie in de beek ontstaat. Dit zorgt ervoor dat bijzondere planten en dieren de kans krijgen zich hier te ontwikkelen.

De Strijper Aa bestond eigenlijk uit twee parallelle beekjes. Bij de ruilverkaveling in 1973 is aan de oostzijde een nieuwe beekloop gegraven. Aan de westzijde, dichter tegen het Leenderbos, ligt de Oude Strijper Aa. De beek ligt dieper en heeft weinig ruimte voor een natuurlijke loop. Naast pieken in de waterafvoer hebben we steeds vaker te maken met periodes van droogte. Het water stroomde te snel het gebied uit. Hierdoor kampen de omliggende vennen en bosgebieden met verdroging. In 1995 zijn al maatregelen getroffen bij de Berkenputten en in de Strijperheg.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.