Ads Top

'Waterbeschikbaarheid moet leidend zijn bij de nadere uitwerking NOVI'

Eind april informeerde minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de Tweede Kamer door middel van een brief over 'Regie en keuzes in het nationaal omgevingsbeleid (NOVI)'.

De ontwerp-Nationale Omgevingsvisie (NOVI) benoemt de duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening als nationaal belang. Dat is de basis om bij de inrichting van de leefomgeving goed rekening te houden met de drinkwaterfunctie als publieke nutsfunctie, die nauw samenhangt met de volksgezondheid.

Ten opzichte van de ontwerp-NOVI is een aantal aanvullende nationale richtinggevende keuzes benoemd. Het kabinet streeft ernaar de volgende versie van de NOVI voor de zomer aan de Tweede Kamer te sturen, na bespreking met de Tweede Kamer wordt de NOVI definitief.

Brancheorganisatie Vewin vindt dat bij die nadere uitwerking het belang van de drinkwatervoorziening goed door moet klinken. Behalve de Rijksoverheid zijn ook de andere overheden, zoals gemeenten, waterschappen en provincies verantwoordelijk voor de veiligstelling van de drinkwatervoorziening. Daarom moet de NOVI ook goede doorwerking hebben in het beleid van deze andere overheden.

Nederland moet zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering met langere perioden van droogte en laagwater in de rivieren en toenemende kans op hevige buien met wateroverlast. Daarom zijn ook heldere afspraken om de waterbeschikbaarheid te verbeteren noodzakelijk. De drinkwaterbedrijven zijn van mening dat waterbeschikbaarheid leidend moet zijn bij ruimtelijke inrichting en landgebruik.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.