Ads Top

Europa moet leren van het puls-debacle om visserij innovatie mogelijk te maken

We moeten op Europees niveau lessen trekken uit het debacle rond de pulsvisserij, om innovaties gericht op verduurzaming van de visserij in Europa mogelijk te maken. Dat schrijven Marloes Kraan en haar collega’s in het tijdschrift Marine Policy.

De uitdaging om duurzaam gebruik te maken van de zee wordt alleen maar groter. Meer sectoren willen gebruik maken van ruimte op zee (denk aan windenergie) en klimaatverandering werpt nieuwe uitdagingen op.

De puls is een interessante case omdat het een aantal uitdagingen laat zien. Allereerst is er het gegeven dat innovatie vaak klein begint, maar bij succes moet de techniek breed geaccepteerd worden. In het innovatieproces moet je dan ook veel partijen kunnen meenemen.

In de Europese visserij, waar het beheer centraal vanuit Brussel is georganiseerd, betekent dat dat een heel breed scala aan belanghebbenden in het proces moet worden betrokken. Ten tweede is een deugdelijke wetenschappelijke onderbouwing van het effect van de nieuwe techniek van belang, maar dat is lang niet altijd afdoende. Wetenschappelijke feiten alleen lossen problemen niet op. Sterker nog, in een gepolariseerd speelveld kan de wetenschap juist onderdeel worden van de discussie. Dat is bij de puls ook gebeurd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.