Ads Top

Heropening scholen vraagt om extra aandacht voor waterkwaliteit

Naast de luchtkwaliteit vragen ook de sanitaire voorzieningen in scholen om extra aandacht nu zij weer opengaan. Stilstaand water in de leidingen wordt al snel warmer dan 25 graden. Daardoor verslechtert de kwaliteit van het water en kan de legionellabacterie zich vermenigvuldigen.

Het advies aan scholen is om alle kranen vier à vijf minuten lang te spoelen vóór de leerlingen voor het eerst weer naar binnen gaan. Ongezond drinkwater is dan uit de leidingen verdwenen en het risico van legionellabesmetting neemt sterk af.

De kans op legionellabesmetting bij kinderen is te verwaarlozen, maar docenten en andere medewerkers lopen wel een risico.

De wekenlange leegstand van schoolgebouwen kan ertoe leiden dat de watersloten van wastafels, toiletten, douches en schrobputjes droogstaan. Hierdoor ontstaat een open verbinding met het riool, met alle hygiënische risico’s die daarbij horen. Het advies is de tappunten goed te spoelen en watersloten te vullen met water. Bij watersloten waar nauwelijks water doorheen stroomt kan eventueel een beetje slaolie aan het water worden toegevoegd om verdamping te verminderen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.