Ads Top

Zeeuws Deltaplan zoet water gaat van start

De beschikbaarheid van zoet water staat onder druk, onder meer door de zeespiegelstijging en klimaatverandering. Via een actieve aanpak wil de provincie Zeeland vraag en aanbod meer in balans brengen, vooral in het landelijk gebied.

Door de klimaatverandering is sprake van een toenemende vraag naar zoet water. In de zilte provincie zijn er te natuurlijke bronnen. Agrariërs zijn voor een groot deel aangewezen op regenwater om hun gewassen te telen. Daarnaast hebben enkele regio’s in Zeeland aanvoer van zoet water vanuit het Volkerak-Zoommeer, via de landbouwwaterleiding naar Zuid-Beveland en de zoete afstroming vanuit België in Zeeuws-Vlaanderen.

Al vanaf 2014 lopen tal van onderzoeksprojecten, zowel bij de Provincie als bij andere partijen. Denk bijvoorbeeld aan de proeftuin zoet water of het living-lab in Schouwen-Duiveland. Hier worden tal van innovaties in de praktijk uitgetest. Bijvoorbeeld om regenwater te bufferen, zout water te ontzilten of druppelirrigatie toe te passen bij de teelt van gewassen.

Doel van het nu gestarte project is om deze lopende trajecten samen te brengen en resultaten te delen.

Het is de bedoeling dat het Zeeuws Deltaplan Zoet Water in 2021 wordt opgeleverd. Het projectplan wordt medio 2020 voorgelegd aan Provinciale Staten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.