Ads Top

Limburg eens over aan­pak hoog­wa­ter­vei­lig­heid

Het Waterschap Limburg, Provincie Limburg en de Limburgse Maasgemeenten hebben gezamenlijke afspraken gemaakt over de vervolgaanpak voor het Limburgse waterveiligheidsbeleid.

Aanleiding zijn de uitkomsten van de Bestuursopdracht Waterveiligheid; voor ongeveer de helft van de dijktrajecten is de norm volgens de Provincie Limburg mogelijk te streng. In aanloop naar een wettelijke evaluatie wordt hier verder op gestudeerd.

In 2019 is in opdracht van Provinciale Staten gewerkt aan de Bestuursopdracht Waterveiligheid, een onderzoek naar de normen voor waterveiligheid in Limburg. Aanleiding van dit onderzoek is onder meer de toenemende zorg in Limburg over de financiële-, maatschappelijke en landschappelijke impact in het gebied door de maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan de normen voor hoogwaterveiligheid in de Waterwet, die sinds 1 januari 2017 gelden.

Hoog water in Limburg kan 175.000 bewoners langs de Maas raken en miljarden aan schade veroorzaken. Om dit te voorkomen worden bewoners en ondernemers beschermd tegen hoogwater door dijkversterkingen en dijkverleggingen.

Sinds 2016 wordt in de Limburgse Noordelijke Maasvallei aan HWBP-projecten gewerkt. Voor het overgrote deel van de lopende HWBP-projecten bevestigt het HKV-advies dat de huidige wettelijke norm de juiste norm is. De uitkomsten van de Bestuursopdracht hebben betrekking op een aantal HWBP-trajecten waar de norm mogelijk lager zou kunnen. Voor de overige trajecten is er geen aanleiding om te komen tot een normbijstelling en is afgesproken om deze trajecten zonder wijzigingen in aanpak voort te zetten. Hierdoor kunnen de voorbereidingen van de dijkversterkingen doorgaan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.