Ads Top

Monitoren van mijndammen op afstand: een gezamenlijke inspanning van Brazilië en Nederland

Onlangs kwamen geotechnische experts en datawetenschappers uit Brazilië en Nederland samen in een hackathon, met als doel een systeem te ontwerpen om de veiligheid van mijndammen te bewaken.

Mijndammen zijn aarden constructies (soms tot 100 meter hoog) die worden gebruikt om mijnafval tientallen jaren op te slaan. Een week geleden faalde een mijndam in de staat Mato Grosso in Brazilië en stroomde er 580.000 kubieke meter modder tot 2 km uit de stortplaats. In Brazilië zijn de laatste jaren vaker dit soort rampen voor gekomen. In januari van dit jaar brak de Brumadinho-mijndam in de staat Minas Gerais, met 248 doden en ernstige schade tot gevolg. Drie jaar eerder faalde een andere mijndam in Minas Gerais, waarbij verschillende dorpen overstroomden – 19 doden veroorzaakte – en het ecosysteem van de Doce-rivier vervuilde. Er zijn meer dan 230 dammen voor mijnafval in Brazilië die een risico vormen voor het milieu en de veiligheid van de samenleving. Wereldwijd zijn tot nu toe dit jaar 6 grote incidenten gemeld.

In Brazilië en andere landen bestaat er een dringende behoefte om de monitoring van mijndammen – van zowel in gebruik zijnde als verlaten stortplaatsen – te verbeteren en mogelijk catastrofale gevolgen beter te voorspellen. Innovatieve technologieën zoals aardobservatie, data-integratie, kunstmatige intelligentie en waarschuwingssystemen bieden kansen om dit doel te realiseren. De belangrijkste uitdaging is om de verschillende technologieën te integreren in een systeem dat aansluit bij de behoeften van de Braziliaanse eindgebruikers en de bredere samenleving.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.