Ads Top

Zandoevers Houtribdijk krijgen laagje grond om de N307 zandvrij te houden

De Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen is de afgelopen weken 2 keer afgesloten geweest vanwege te veel zand op het wegdek. Dit zand is afkomstig van de dijkversterking, die momenteel in opdracht van Rijkswaterstaat wordt uitgevoerd. Rijkswaterstaat neemt een extra maatregel om deze situatie in de toekomst te voorkomen. De komende weken wordt een laagje grond over de hele zandige oever gestort.

De aannemer is inmiddels gestart met het aanbrengen van de extra laag grond. Hierna worden de zandoevers naast de dijk ook waar nodig opnieuw ingezaaid met gras. Uit de eerste testen blijkt dat deze maatregel effectief is. Een flinke klus, want het gaat om een oppervlakte van 900.000 m2. Rijkswaterstaat verwacht dat het 2 maanden duurt om alle grond aan te brengen en het gras in te zaaien.

De Houtribdijk wordt sinds eind 2017 versterkt door Rijkswaterstaat. Deels met steen en gietasfalt, en deels door grote zandpakketten tegen de dijk aan te leggen. Deze natuurvriendelijke oplossing volgens het principe van ‘Building with Nature’ is een wereldwijde primeur en is nergens eerder toegepast in een groot binnenmeer zoals het IJsselmeergebied. De Houtribdijk houdt het water van het IJsselmeer en Markermeer in toom en beschermt zo omwonenden tegen hoogwater. Door de dijk deels te versterken met zand in plaats van steen zorgen we dat daarnaast ook de biodiversiteit in het gebied kan toenemen.

Eerder in 2019 is een speciaal grasmengsel ingezaaid dat het zand van de nieuwe oevers moet vasthouden. Door een combinatie van nachtvorst, droogte en hevige wind is een deel van het grasmengsel weggewaaid en een ander deel juist bedekt met zand. Hierdoor is er nog geen goede grasbedekking op de zandoevers ontstaan en kan het zand nog verstuiven. Rijkswaterstaat heeft dit risico vooraf voorzien en trof maatregelen, waaronder het plaatsen van stuifschermen en het sproeien van een dun laagje slib om het zand vast te houden en het gras beter te laten kiemen, maar dit bleek niet afdoende.

Dijkbeheerder Rijkswaterstaat en wegbeheerder provincie Flevoland vinden het zeer vervelend dat weggebruikers de afgelopen weken 2 maal geen gebruik konden maken van de autoweg N307 over de dijk. Veiligheid staat echter voorop. Mocht er de komende weken tijdens het aanbrengen van de extra laag grond toch weer zand over de weg waaien, dan bepaalt de provincie Flevoland of het nog wel of niet veilig is om de weg te gebruiken.

Als de weg onverhoopt toch weer dicht gaat, dan brengt de provincie Flevoland de weggebruikers zo snel mogelijk op de hoogte via Twitteraccount FlevoWegen en de sms-dienst van FlevoWegen. Geïnteresseerden kunnen zich gratis aanmelden voor deze waarschuwingsdienst om zo de meest actuele informatie over de N307 te ontvangen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.