Ads Top

'De waterkwaliteit verbetert, maar we zijn er nog niet'

Hoewel op verschillende terreinen vooruitgang is geboekt, zijn de doelen van het nationale gewasbeschermingsbeleid voor waterkwaliteit, biodiversiteit en arbeidsveiligheid nog niet gehaald.

Dit blijkt uit het op 21 juni gepresenteerde onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) : ‘Geïntegreerde gewasbescherming nader beschouwd’. Daarin is het nationale gewasbeschermingsbeleid geëvalueerd. Voor de waterschappen gaat het met name om de doelen die geformuleerd zijn op het terrein waterkwaliteit.

De waterschappen onderschrijven de constatering uit het rapport dat het beeld van de problematiek incompleet is, doordat sommige stoffen niet toetsbaar zijn. De Unie van Waterschappen pleit dan ook voor het ontwikkelen van waterkwaliteitsnormen voor deze stoffen en voor het doorontwikkelen van analysetechnieken.

De Unie herkent vanuit hun eigen meetresultaten het door het PBL geschetste beeld de dat de waterkwaliteit verbetert maar dat we er nog niet zijn. De Unie vertrouwt erop dat binnen de afspraken die zijn gemaakt in het kader van ‘Toekomstvisie gewasbescherming 2030, naar weerbare planten en teeltsystemen’ de nodige stappen worden gezet om de daarin geformuleerde doelstellingen alsnog te bereiken.

De Unie van Waterschappen heeft samen met partijen zoals LTO Nederland, en de ministeries van I & W en LNV intussen ook een pakket van maatregelen opgesteld. Daarmee kunnen de emissies van gewasbeschermingsmiddelen uit de land- en tuinbouw naar het oppervlaktewater op 1 januari 2030 tot nagenoeg nul worden verminderd. Er is al een start gemaakt met de uitvoering deze maatregelen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.