Ads Top

Gevolgen extreem weer op de kaart

Waterschap Amstel Gooi en Vecht onderzoekt samen met 15 gemeenten welke gevolgen extreme regenbuien en hittegolven hebben. En de gemeenten zien waar ze mee aan de slag moeten.

Zo is met computers nagebootst wat er gebeurt bij extreem weer. We noemen dit een stresstest. Zo ziet men wat er kan gebeuren tijdens een periode van extreme regen. Of wanneer we lange tijd te maken hebben met droogte en zeer hoge temperaturen. Zo zien we beter waar de knelpunten zijn, en welke aanpassingen er nodig zijn.

De eerste resultaten van deze test staan op agv.klimaatatlas.net. Deze website geeft een eerste beeld. Het laat zien waar uitdagingen liggen om ons gebied klaar te maken voor het veranderende klimaat. Het waterschap gaat hier de komende tijd samen met de gemeenten meer en uitgebreider onderzoek naar doen.

Rolf Steenwinkel, bestuurder van het waterschap: 'Door klimaatverandering worden de zomers steeds droger en warmer en duren ze langer. Daarnaast vallen er steeds zwaardere regenbuien. Daarom is samenwerking met gemeenten op het gebied van klimaat van belang. Met het organiseren van deze test laten we deze goede samenwerking tussen het waterschap en de gemeenten zien. Het is een belangrijke stap in het beschermen van onze regio tegen extreem weer. Maar we moeten meer onderzoek doen om een volledig en juist beeld te krijgen van de opgaven die nog voor ons liggen.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.