Ads Top

Volkerak-Zoommeer wordt grootste waterberging van Nederland

Tussen nu en 2016 wordt het Volkerak-Zoommeer geschikt gemaakt voor de tijdelijke opslag van rivierwater. Een bijzonder project, want het wordt de grootste waterberging van Nederland. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil hiermee de waterveiligheid verder vergroten. De waterberging Volkerak-Zoommeer maakt deel uit van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier.
Rijkswaterstaat wil in het kader van het project 'Ruimte voor de Rivier' een bergingsgebied voor rivierwater. Bij de uitzonderlijke combinatie van gesloten stormvloedkeringen én zeer hoge rivierafvoeren kan het rivierwater geen kant op en dreigen hele gebieden onder te lopen. Dat moet voorkomen worden door het rivierwater om te leiden naar het Volkerak- Zoommeer, dat dan als tijdelijk bergingsgebied wordt ingezet. De kans daarop is volgens Rijkswaterstaat eens in de 1400 jaar.
Wel is een uitgebreid pakket maatregelen nodig om onveilige situaties en wateroverlast in de regio te voorkomen in het geval dat de waterberging daadwerkelijk wordt ingezet. Deze maatregelen voert Rijkswaterstaat uit in samenwerking met de waterschappen Hollandse Delta, Scheldestromen en vooral Brabantse Delta. Dijken, kades en sluizen in de wijde omgeving zullen geschikt worden gemaakt voor het tegenhouden van extra rivierwater. Ook worden maatregelen getroffen om het water van gestremde gemalen, watergangen en rioleringen af te voeren, bijvoorbeeld door gebruik van extra mobiele pompen en mobiele keringen. Mocht er toch schade optreden, dan kunnen gedupeerden een beroep doen op een schaderegeling van Rijkswaterstaat.
Op 20 september 2013 heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu de verschillende besluiten definitief vastgesteld, na een periode begin dit jaar waarin zienswijzen konden worden ingediend. Dit betekent dat het project definitief doorgaat. Wel is het mogelijk beroep in te stellen tegen het aangepaste Rijksinpassingsplan Waterberging Volkerak-Zoommeer. Dit kan tot en met 15 november 2013 bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Waterberging Volkerak-Zoommeer is een van de 34 projecten van het programma Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat. In dit programma werken regionale overheden en het Rijk samen om het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Er wordt gewerkt mét de natuur: de rivier krijgt meer ruimte. Tegelijkertijd wordt de ruimtelijke kwaliteit verbeterd: het rivierengebied moet er in economisch, ecologisch en landschappelijk opzicht beter van worden. Meer informatie: Ruimte voor de Rivier.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.