Ads Top

Voldoende water in sloten, beken en kanalen

De huidige periode van droogte is aanleiding voor Waterschap Vallei en Veluwe om op diverse plaatsen de waterpeilen in beken, sloten en kanalen te verhogen.  Deze week wordt de geleidelijke verhoging  voortgezet. Hierdoor speelt het waterschap in op een goede situatie voor het nieuwe groeiseizoen op akkers, weilanden en natuurgebieden.

In het werkgebied van het waterschap (provincie Gelderland en delen van de provincie Utrecht) houden medewerkers de situatie nauwlettend in de gaten. Zij stellen het waterpeil  in met behulp van stuwen en gemalen, zodat het grondwaterpeil op niveau blijft. 

De geleidelijke verhoging geldt voor de polders langs de Randmeren zoals de Arkemheenpolder,  Eemnesserpolder,  Soester polder en de polders Oosterwolde en Oldebroek.  In het  gebied  met steden en dorpen als Amersfoort, Barneveld, Ede en Veenendaal  gaan de waterpeilen naar het zogenaamde maximumpeil. Dit zijn namelijk zandgronden en in deze gronden is het moeilijker om water vast te houden. 

Het waterpeil in een groot deel van de Zuidelijke IJsselvallei (van Apeldoorn richting Dieren) wordt het gehele jaar op een maximum peil gehouden omdat dit gebied een hellend zandgrondgebied is. In de Noordelijke IJsselvallei (van Klarenbeek tot aan Hattem) verhoogt het waterschap het peil geleidelijk.

Hoewel we nu met een droogteperiode te maken hebben, geeft het beeld over de  afgelopen zes maanden  een gemiddeld beeld aan. De gevallen neerslag is volgens de landelijke cijfers van het KNMI 436 mm tegenover 451 mm in een gemiddeld jaar. De herfst van 2012 was wel aan de droge kant met de maanden oktober en december als natte uitschieters. De winter 2012-2013 is normaal te noemen qua neerslag. Ook de grondwatersituatie verhoudt zich tot een normaal jaar, maar begint nu door de droogte wel te zakken.
De Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) heeft in de afgelopen weken een eerste droogtebericht uitgebracht. Hierin staat dat landelijk gezien de waterhuishoudkundige situatie een gemiddeld beeld laat zien over de afgelopen zes maanden. Voor de aanvoer vanuit het Rijnstroomgebied is de situatie zelfs gunstiger dan normaal. In de Alpen is in de winter 10 tot 40 procent meer sneeuw gevallen. De  verwachte aanvoersituatie vanuit het buitenland in de komende maanden is dan ook iets beter dan gemiddeld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.