Ads Top

Voorkom legionella-infectie na vakantie

Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Ze zijn zich niet bewust dat kranen en douches die langer dan een week niet worden gebruikt, legionella kunnen veroorzaken. Legionellabesmetting is volgens installateursvereniging UNETO-VNI te voorkomen door een paar eenvoudige maatregelen te nemen.
De kans op legionellabesmetting is het grootst na de vakantieperiode. Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, waardoor water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt.
Deze twee factoren vergroten de kans op vermeerdering van de legionellabacterie. Legionella-infecties hebben grote gevolgen, variërend van vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking, forse griep tot zelfs de dood. Jaarlijks zijn er een paar honderd meldingen van legionellabesmetting, maar aangenomen wordt dat het aantal besmettingen in werkelijkheid veel groter is.
UNETO-VNI raadt terugkerende vakantiegangers aan om bij thuiskomst alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang te openen. Daarbij is het belangrijk om het water rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen.
Doorspoelen na de vakantie is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor dat na lange stilstand de opgeloste stoffen in water, zoals metalen, uit de drinkwaterleiding gespoeld worden.
Het drinkwaterbedrijf is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het drinkwater tot de watermeter in de woning. Na de watermeter is echter de bewoner verantwoordelijk. Veel bewoners realiseren zich niet dat water net als een pak melk beperkt houdbaar is en koel bewaard moet worden. Daarom heeft UNETO-VNI een gebruiksinstructie gemaakt met tips om legionella te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.