Ads Top

Vezelrijke doekjes nog altijd teveel in riool

De pompen van de rioolgemalen en rioolwaterzuiveringsinstallaties van Waterschap Rivierenland rond Nijmegen, Malden, Ewijk en Druten hebben veel te lijden van vezelrijke doekjes. Dit zijn bijvoorbeeld vochtige toilet- en babydoekjes, wegwerpschoonmaakdoekjes, maandverband, luiers en ander vezelrijk materiaal.
Verstoppingen en storingen bij de rioolgemalen en zuiveringen zijn het gevolg. Het verhelpen van deze storingen is duur en moet (via belastingen) uiteindelijk zelf door de burgers worden betaald. Ook kunnen deze verstoppingen leiden tot stank- en wateroverlast. Gooi vezelrijke materialen dus in de afvalbak en spoel ze niet door het riool.
Behalve directe financiële schade (extra onderhoud, slijtage van de pompen) is het vastlopen van de rioolgemalen en zuiveringsinstallaties dus ook nadeling voor het watermilieu. Wanneer er zich een storing voordoet bij flinke regenval, zal het rioolstelsel snel overvol raken, waardoor het afvalwater via nooduitlaten ongezuiverd in de sloot komt. Met alle nadelige gevolgen voor de waterkwaliteit.
Waterschappen (en ook gemeenten) proberen al heel lang om burgers en bedrijven zover te krijgen om afvalstoffen op de juiste wijze af te voeren. Verstoppingen en storingen door vezelrijke materialen kost Nederland jaarlijks zo'n 60 miljoen euro, schatten de koepels van gemeenten (VNG), waterschappen (Unie van Waterschappen) en rioolbeheerders (Rioned).
Belangrijkste stelregel is dat vaste stoffen zo wie zo niet door het riool moeten worden afgevoerd. Het gaat dan om ondermeer vochtig toiletpapier, babydoekjes, (wegwerp-) schoonmaakdoekjes, maandverband, condooms, luiers, oude medicijnen, lege toiletrolletjes en houders voor wc-verfrissers. Maar ook boter, jus, frituurvet, afgewerkte olie, stoffen als terpentine en verfresten horen niet in het riool. Ze laten het riool dichtslibben of zijn giftig voor de bacteriën die in de zuiveringsinstallatie het afvalwater schoonmaken.

1 opmerking:

  1. Ik snap de bedrijven ook niet welke bijvoorbeeld nat wcpapier maken. Dan zetten ze er op niet in de wc deponeren. Het merendeel van de mensen gooit het toch in de wc... Waarom maak je dan geen wc-proof doekjes? Dan voorkom je een heleboel verstoppingen in het riool. MOet hedendaags toch wel te doen zijn met deze technologieën.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.