Ads Top

Regen, regen, en nog eens regen

Het einde van deze druilerige periode lijkt nog niet in zicht. Wat kunt u doen om de stad - en uw woning - boven water te houden?

Is de grond onverhard, zoals in tuinen en parken, dan gaat de regen de bodem in. Dat is een goede zaak: geen overbelaste riolen. Is de grond hard, dan komt de regen er niet doorheen. Het regenwater stroomt naar het laagste punt - hopelijk is dat de goot - en van de goot gaat het naar rioolput en rioolbuis. Is de regen té heftig, dan overstroomt de boel. Om schade en overlast te voorkomen, kunt u zelf ook een bijdrage leveren. Een aantal tips:

    Vervang stenen tegels in uw tuin door waterdoorlatende tegels, grind en groen. Regenwater wordt beter opgenomen en riolen worden zo minder belast.
    Maak van uw stoep een geveltuin of leg met de buren een postzegelpark aan. Vraag bij uw stadsdeel wat mogelijk is.
    Hebt u een balkon? Zet er grote plantenbakken op. Grote bakken houden meer water vast, en planten groeien beter in grote bakken dan in kleine.
    Zet een regenton in uw (gevel)tuin of op uw balkon. Het opgevangen water kunt u weer gebruiken voor uw planten.
    Leg een groen dak aan op uw huis of schuur. Dit zorgt voor verkoeling en het houdt regenwater tijdelijk vast zodat het water later kan verdampen.
    Laat klimplanten tegen uw gevel groeien. Vraag dan wel van tevoren toestemming bij uw verhuurder of VvE.

Subsidie aanvragen

Voor het aanleggen van een groen dak of een groene gevel, kunt u subsidie  krijgen. Zie: www.amsterdam.nl/subsidies
Meer tips?

Voor tips om uw woning of bedrijf beter bestand te maken tegen hevige regenval, kunt u terecht op het online Rainproof platform. Hier vindt u informatie, projecten en verhalen over regenbestendig handelen en denken in Amsterdam. En een maatregelen-toolbox om schade en wateroverlast te voorkomen.
Gemeente Amsterdam en regenbestendigheid

De gemeente Amsterdam en Waternet werken in het platform Amsterdam Rainproof samen aan het regenbestendig maken van de stad. Op vrijdag 8 september is er veel regen gevallen. Een goede dag om te testen hoe goed verschillende regenbestendige maatregelen werken. Lees het verslag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.