Ads Top

Landen roepen op tot verantwoord gedrag tijdens walvisvaart Zuidelijke Oceaan

Na een onderbreking van een jaar hervatten Japanse schepen de walvisvaart voor wetenschappelijke doeleinden in de Zuidelijke Oceaan. In een gezamenlijke verklaring roepen Australië, Nederland, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten schepen die betrokken zijn bij de walvisvaart of acties daartegen op tot verantwoord gedrag.

Minister Koenders stelt zich op basis van deze verklaring te blijven inzetten voor wereldwijd beheer en behoud van de walvisstand, inclusief handhaving van het wereldwijd verbod op commerciële walvisvangst en voor hervorming van de Internationale Walvisvangst Commissie. Roekeloze acties kunnen leiden tot ongelukken en verlies van mensenlevens, waarmee ook de bemanning van reddingsschepen in gevaar wordt gebracht.

De vier landen stellen dat wetenschappelijk is aangetoond dat alle informatie die nodig is voor het beheer en behoud van de walvisstand verkregen kan worden met niet-dodelijke methoden, en dat wetenschappelijke vangst dus niet nodig is. De landen benadrukken dat zij sterk gekant zijn tegen commerciële walvisvangst en roepen Japan op zich te houden aan internationale afspraken.

Over mogelijke protestacties tegen de walvisvaart zeggen de vier landen de vrijheid van meningsuiting en het recht van protest te respecteren zo lang de acties wettig en geweldloos zijn. Zij veroordelen gevaarlijk, roekeloos en onwettig gedrag van alle betrokkenen en nemen zo nodig juridische stappen tegen onwettige acties.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.