Ads Top

Zondag 1 juni open dag Gemaal Middelpolder en RWZI Amstelveen

Tijdens de Amstellanddag op zondag 1 juni 2014 opent het waterschap de deuren van Gemaal Middelpolder en Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Amstelveen voor publiek. Van 12.00 tot 16.30 uur bent u welkom voor een rondleiding op de zuivering en in het gemaal.
Gerard Korrel, verantwoordelijk bestuurder van het waterschap: "Veel mensen zijn benieuwd hoe een rioolwaterzuivering er uit ziet. Daarom organiseren wij dit jaar een aantal open dagen. Het waterschap nodigt geïnteresseerden tijdens de Amstellanddag uit voor een rondleiding op de zuivering en bij het gemaal in Amstelveen. Tijdens de open dag zijn er vrijwilligers die bezoekers kunnen vertellen over het zuiveren van ons afvalwater en het waterbeheer in de polder. "

De officiële opening van de Amstellanddag vindt plaats om 10.00 uur op Buitenplaats Wester-Amstel. Hier vinden diverse activiteiten plaats. Het waterschap organiseert ‘kraantje drukken' voor jong en oud. Wie ‘repareert' een lekkende waterleiding? Goed voor veel waterplezier. Beschermende regenkleding is aanwezig.

Per persoon gebruiken we gemiddeld 150 liter water per dag. Om te drinken, douchen, wassen en het toilet mee door te spoelen. Als dit afvalwater zomaar rivieren, sloten en plassen in zou stromen, zouden die sterk vervuilen. Daarom moet afvalwater eerst goed worden schoongemaakt. Dit gebeurt in rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's). In de RWZI Amstelveen wordt het afvalwater van Amstelveen, Nes a/d Amstel en Ouderkerk a/d Amstel gezuiverd, zodat het voldoende schoon is om op de rivier de Amstel te lozen.

Gemaal Middelpolder zorgt voor het juiste waterpeil in de Amstelveense Middelpolder, zodat iedereen er kan wonen, werken en recreëren. Vroeger werd de polder door windmolens drooggehouden. Later werden stoomgemalen gebruikt en nog later diesel- en elektrische gemalen. In Gemaal Middelpolder staan drie elektromotoren en twee indrukwekkende dieselmotoren. Het poldergemaal kan hiermee totaal 320 m3 water per minuut bemalen.

Ook andere organisaties als boerderijen, de Amsteltuin, bijenhouders en ateliers openen tijdens de Amstellanddag hun deuren. Kijk voor het volledige programma op www.amstellanddag.nl.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.