Ads Top

Feestelijke opening gerenoveerde vuurtoren Terschelling

De renovatie van de vuurtoren Brandaris op Terschelling is klaar. Rijkswaterstaat heeft op dinsdag 20 mei de gerenoveerde vuurtoren feestelijk geopend. Na een renovatie van vijf maanden is het onderkomen van de zeeverkeersleiders compleet gemoderniseerd. Dit alles ten behoeve van een optimale scheepvaartbegeleiding op de Waddenzee.

Een vlotte en veilige vaart op de Waddenzee is voor Rijkswaterstaat een kerntaak. Of het nu gaat om beroepsvaart of om recreatievaart. Daarom begeleiden verkeersleiders de scheepvaart vanuit de vuurtorens: de zeeverkeerscentrale in de Brandaris op Terschelling en de zeeverkeerspost op Schiermonnikoog. Dat gebeurt 24 uur per dag, met de modernste apparatuur. De huisvesting van de verkeersleiders was aan modernisering toe. Daarom is Rijkswaterstaat vorig jaar op zoek gegaan naar een aannemer om de klus te klaren. De verkeersleiders van de vuurtoren werkten tijdens de verbouwing vanuit een tijdelijke locatie op het Seinpaalduin, zodat de zichtfunctie behouden bleef.

Om de gerenoveerde vuurtoren officieel te openen vond er een ludieke act plaats. Onder begeleiding van de politieacademie, werd Bastiaan Nagtegaal van Rijkswaterstaat met een touwbrommer naar de top van de toren gebracht. Daar overhandigde hij de symbolische sleutel van de Brandaris aan de verkeersleiders die met vlaggen abseilend van de toren naar beneden kwamen. Daar werd de sleutel overgedragen aan Sieben Poel, hoofdingenieur-directeur bij Rijkswaterstaat, die de toren opende. Verkeersleider Nicolette van Berkel over de ‘nieuwe’ toren: ‘De toren en de werkplekken zien er fantastisch uit. Ik ben erg blij dat we weer vanuit onze vertrouwde plek op de toren kunnen werken. Het is de mooiste werkplek van Nederland!’

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft Aannemingsmaatschappij Friso zowel de tijdelijke huisvesting als de renovatie van de toren op Terschelling gerealiseerd. De renovatie van de Brandaris omvatte grootschalig onderhoud van de toren, het vervangen van deuren en kozijnen, vervanging van de lift, vervanging van het klimaatbeheersingssysteem, verbeteren van de brandveiligheid en het aanpassen van de bedieningsruimte met nieuwe desks. Directeur Henk Dedden van Friso Bouwgroep over de renovatie: ‘Door de unieke locatie kende het project veel bijzondere werkzaamheden en werkomstandigheden. Zo hebben de medewerkers op een hoogte van ruim 50 meter gewerkt vanuit een hangende steiger.’ Naast de renovatie zijn vorig jaar ook de verkeersbegeleidingssystemen vernieuwd door SAAB.

Brandaris postzegel

Het is een bijzonder jaar voor de vuurtoren. Naast de renovatie bestaat de toren dit jaar 420 jaar. Als eerbetoon aan de markante vuurtoren geeft PostNL een bijzondere postzegel van de Brandaris uit. Eeuwke van der Wal, retailmanager bij PostNL, heeft de nieuwe zegel tijdens de opening overhandigd aan de burgemeester van Terschelling, Rob Bats. De postzegel maakt onderdeel uit van een postzegelserie waarin de 25 meest markante vuurtorens in het zonnetje worden gezet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.