Ads Top

Bepalen locaties drinkwaterwinning Twente en Achterhoek

In het project Zoektocht Drinkwatercapaciteit Twente zoeken provincie Overijssel, provincie Gelderland, Vitens, waterschap Vechtstromen en waterschap Rijn & IJssel in Twente en de Achterhoek naar extra drinkwatercapaciteit met een omvang van 7 miljoen m3 per jaar.
In de regio Twente ontstaat een tekort aan vergunde capaciteit om in de vraag naar drinkwater te voorzien. De provincies Gelderland en Overijssel, de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen (voorheen Regge en Dinkel) en drinkwaterbedrijf Vitens willen samen dit probleem oplossen door het verkennen van mogelijke winlocaties. De opgave Zoektocht drinkwatercapaciteit Twente staat geformuleerd in de Omgevingsvisie. Een voorstudie heeft geleid tot negen locaties waar grondwater kan worden onttrokken om in de benodigde capaciteit te voorzien. Zeven daarvan zijn gelegen in Overijssel, twee in Gelderland.
Voor het aanwijzen van nieuwe locaties voor drinkwaterwinning is een partiële herziening van de Omgevingsvisie nodig. Voor een herziening van de Omgevingsvisie geldt een verplichting om een milieueffectrapportage voor plannen op te stellen, de zogenaamde planMER.
Een startdocument markeert formeel de start van een planMER. Het document beschrijft het planvoornemen, welke mogelijke winlocaties in beeld zijn, en geeft aan welke (milieu)effecten op welke wijzen moeten worden onderzocht (reikwijdte en detailniveau). Daarnaast bevat het document ook aanwijzingen voor het uitvoeren van een maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA) en een onderzoek naar ruimtelijke kwaliteit (ORK) bij inpassing van de activiteit in omgeving. De onderzoeken leveren informatie voor de besluitvorming over één of meerdere winlocaties waar het beste water kan worden gewonnen om in de vraag te voorzien.
Het beleid voor het winnen van drinkwater is vastgelegd in de Omgevingsvisie. Zowel in Overijssel als in Gelderland is grondwater gekozen als belangrijkste bron voor de bereiding van drinkwater. Er is -  mits zorgvuldig beheerd - ook op de lange termijn voldoende  aanwezig. Een zorgvuldige keuze van locaties waar grondwater mag worden onttrokken is daarbij van belang. Het  "Startdocument bepalen voorkeurslocatie(s) drinkwaterwinning Twente-Achterhoek" ligt nu ter inzage.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.