Ads Top

Wateroverlast is aan te pakken

Afgelopen dagen had vooral het westen van het land te maken met soms ernstige wateroverlast als gevolg van veel en langdurige neerslag op een groot gebied. Afvoer uit stedelijk gebied werd daarbij bemoeilijkt doordat de sloten en afvoerkanalen helemaal vol zaten. Gemeenten en waterschappen zullen samen oplossingen moeten onderzoeken en realiseren.
De zware regen van afgelopen dagen kenmerken zich door grote hoeveelheden neerslag in één etmaal over een groot gebied. Dat betekende een zwaarbelaste afvoer door zowel de riolering als het watersysteem (sloten, boezems en vaarten). Het functioneren van de riolering is daarbij afhankelijk van het watersysteem. Als het watersysteem geheel gevuld is, kan de riolering niet langer afvoeren en ontstaat in de bebouwde omgeving wateroverlast of zelfs waterschade. Om die problemen in de toekomst te voorkomen moeten gemeenten en waterschappen samen bekijken hoe de combinatie van de riolering en het watersysteem nu functioneert en in de toekomst te verbeteren is.
Ook de eigenaren van grond en gebouwen kunnen en moeten bijdragen aan het verminderen van wateroverlast. Iedereen heeft wettelijk zelf de eerste verantwoordelijkheid voor een goede verwerking van het regenwater dat op eigen terrein valt. Als het regenwater van daken van gebouwen, woningen, kassen, parkeerterreinen, schuren en tuinen niet of sterk vertraagd naar de sloten en riolen wordt afgevoerd, is er minder kans op wateroverlast. Veel gemeenten hebben overigens gekozen voor het (deels) ontzorgen van gebouw- en terreineigenaren.
De gezamenlijke aanpak van gemeenten en waterschappen zal moeten starten met een gezamenlijke analyse van de oorzaken van de wateroverlast, om van daaruit te komen tot passende maatregelen. Voorbeelden daarvan zijn meer en harder pompen en meer opslagmogelijkheden voor water op piekmomenten.
De gezamenlijke aanpak past bij de regionale samenwerking en de afspraken van het Bestuursakkoord Water die gemeenten en waterschappen met provincies, drinkwaterbedrijven en rijk hebben gesloten.
De kenmerken van de wateroverlast van dit weekend zijn overigens wezenlijk anders dan die bij hevige onweersbuien in de zomer. Dan vallen in hele korte tijdsduur ((zeer) lokaal grote hoeveelheden regenwater. Zomers is lokaal vooral de riolering de beperkende factor en moet de inrichting van de bovengrond (niveau en vorm van straten, stoepranden en lager gelegen groen en pleinen) voorkomen dat wateroverlast plaatsvindt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.