Ads Top

Peter Glas voorzitter mondiaal waterinitiatief

"Een hele eer. Dit bewijst dat Nederland wereldwijd als expert gezien wordt op het gebied van waterbeheer." In alle bescheidenheid is Peter Glas ook trots dat hij gekozen is als voorzitter van het gloednieuwe mondiale Water Governance Initiative. Het platform van instellingen uit meer dan 25 landen wil kennis en ervaring uitwisselen tussen landen, regionale overheden, bedrijven en NGO's op het gebied van waterbeheer.
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is verheugd met de benoeming. "Het is uniek dat zoveel grote internationale instellingen van over de hele wereld zich verbinden met lokale partijen rond het thema water. En het is helemaal mooi dat Nederland voorzitter mag zijn. Dit geeft toch aan dat we koploper zijn op het gebied van waterbeheer." Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen, is blij met zijn nieuwe rol, die hij aangaat voor de duur van tweemaal 3 jaar. "Tegelijk zit ik er als voorzitter niet om alleen het Nederlandse model te promoten. Het gaat vooral om het uitwisselen en verbinden van ideeën en ervaringen van over de hele wereld."
Waterproblemen als schaarste, overstroming, sanitatie in grote steden en groei van de bevolking in delta's zijn mondiaal. Terwijl de oplossingen alleen maar lokaal gevonden kunnen worden. Doel van het initiatief is het verbinden van deze mondiale problemen met lokale oplossingen. Dat verbinden gebeurt door het waterbeheer over de hele wereld te vergelijken en door het delen van kennis en goede voorbeelden. Het platform zal tweemaal per jaar bijeen komen. Begin november wordt Peter Glas tijdens de volgende bijeenkomst van het platform officieel benoemd als voorzitter.
Het Water Governance Initiative wordt gevormd door landen en organisaties met zowel een publieke als private achtergrond. De eerste bijeenkomst vond al plaats in maart te Parijs. De belangstelling was groot. Er waren aanwezigen uit meer dan 25 verschillende landen, waaronder Australië, Chili, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Canada, Portugal, Italië, Mexico, Engeland en Brazilië. Daaronder vertegenwoordigers van nationale overheden, regionale waterbeheerders, toezichthouders, service providers en financiële instellingen als de Asian Development Bank, de African Development Bank, de Wereld Bank en de Europese Investeringsbank. Ook de OESO en een groot aantal NGO's is betrokken zoals UNESCO, het Water Integrity Network, het Stockholm International Water Institute, de World Water Council, het Global Water Partnership, de FAO, Transparency International, evenals een aantal onafhankelijke denktanks, wetenschappers en deskundigen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.