Ads Top

Aanleg vispassages om vistrek te bevorderen

Het waterschap Groot Salland legt de komende lange reeks van jaren vispassages aan om de mogelijkheden voor vismigratie (vistrek) op een goed niveau te brengen. Dit besluit werd genomen tijdens de vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap op 11 april 2013. 
Er gelden al nationale en internationale afspraken om de vismigratie bij stuwen en gemalen in belangrijke wateren mogelijk te maken. Denk hierbij in het werkgebied van Groot Salland aan de weteringen in Salland, Mastenbroek en Staphorsterveld. Uit onderzoek bij al gerealiseerde vispassages blijkt dat deze in de praktijk goed werken. Het vispasseerbaar maken van stuwen en gemalen buiten de belangrijke watergangen levert een verdere vergroting op van het paai- en leefgebied voor vissen.
Uit onderzoek door adviesbureau Witteveen en Bos blijkt dat er in de wateren in het werkgebied van Groot Salland (West-Overijssel) circa 700 locaties in aanmerking komen voor de aanlig van een vispassage. Hiervan kregen 55 locaties vanwege een groot ecologisch effect een hoge prioriteit en zijn of worden op basis van (inter)nationale afspraken voor 2027 gerealiseerd. Een lagere prioriteit geldt voor 168 vispassages met minder ecologisch effect. Deze worden aangepakt wanneer ze meegenomen kunnen worden in uit te voeren projecten tot 2040. De overige locaties worden niet aangepakt omdat ze te een te geringe bijdrage leveren aan het verbeteren van de visstand.
De kosten voor de vispassages worden geraamd op zijn op € 150.000 per jaar en zijn op de lange termijn moeilijk in te schatten. Ook is onduidelijk hoe de economische situatie zich zal ontwikkelen. Daarom evalueert het waterschap de aanleg van vispassages na drie jaar. Op basis hiervan kan de aanpak worden bijgesteld. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.