Ads Top

Rijkswaterstaat onderzoekt effecten van zandwinning op onderwaternatuur bij Ameland

Rijkswaterstaat start in maart 2025 een grootschalige studie naar de effecten van zandwinning op de natuur op de zeebodem bij Ameland. Ten noorden van het Waddeneiland komen er op 3 locaties meetframes met sensoren op de zeebodem te staan.

Op de meetframes zijn sensoren bevestigd om eigenschappen van het zeewater te meten die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de natuur op de zeebodem

Men wil weten hoe het bodemleven er uitziet voor, tijdens en na de zandwinning. Dat wordt vergeleken met vergelijkbare plekken op de zeebodem in de omgeving, waar geen zand wordt gewonnen (‘Before After Control Impact’). Zo wordt kennis verzameld over de terugkeer van de natuur op de zeebodem, om daar bij toekomstige zandwinning nog beter rekening mee te kunnen houden.
Meetframes op de zeebodem

Op drie locaties ten noorden van Ameland worden meetframes met sensoren op de zeebodem geplaatst: een bij de zandwinput en twee op vergelijkbare locaties in de buurt waar geen zand wordt gewonnen.

De locaties waar de meetframes op de zeebodem staan, worden gemarkeerd met betonning. De meetframes komen op een diepte van 20 tot 25 m op de zeebodem te staan. Op de frames zijn sensoren bevestigd die eigenschappen van het zeewater meten, zoals stromingen en turbulentie, maar ook zuurstof en zoutgehalte.

Aanvullend worden er bodemmonsters genomen om het bodemleven in kaart te brengen. Dit alles geeft inzicht in de omstandigheden die de terugkeer van het bodemleven kunnen beïnvloeden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.