Zelfs in een extreem nat jaar melden steeds meer grondeigenaren zich bij het waterschap Rijn en IJssel voor advies. Het programma ‘Elke druppel de grond in’ is in 2018 ontstaan om de extreme droogte aan te pakken. De balans tussen water vasthouden en water afvoeren staat centraal. Het programma blijft groeien in deelnemers. Maar ook in onderzoek en kennis.
Nieuw in het aanbod van het waterschap is de aanpak van onderaf met grondeigenaren. In het persoonlijk contact bouwt men samen kennis op en leert men hoe je beter kunt omgaan met droge jaren. Maar ook met een extreem nat jaar zoals nu. Afgelopen woensdag 2 oktober is gestart met het verondiepen van de sloot bij melkveehouderij Wilbert Kobus in Barlo (gemeente Aalten). Deze werd met grond aangevuld. De bodem van de sloot komt hoger te liggen. Dit zorgt ervoor dat het water niet snel wordt afgevoerd, maar in de bodem wordt vastgehouden.
In het programma ‘Elke druppel de grond in’ staan grondeigenaren centraal. Het waterschap ondersteunt hen. Met kennis en begeleiding. Maar ook met het uitvoeren. Zo wordt onder andere bodemonderzoek uitgevoerd in het veld. De deelnemers delen op hun beurt hun kennis over hun land met elkaar en met het waterschap. Over hoe het bodem- en watersysteem werkt én over het grondgebruik en het landschap.
Tot en met juni 2024 namen in totaal ongeveer 650 grondeigenaren deel aan 'Elke druppel de grond in'. Ook nu blijven grondeigenaren zich aanmelden en komen grondeigenaren steeds vaker terug voor een volgende klimaat robuustere stap. Deelnemers zijn agrarische grondeigenaren en eigenaren van natuurgronden. Maar ook particuliere grondeigenaren en andere grondeigenaren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten