Bijna driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over weersextremen en de problemen die dit met zich meebrengt zoals wateroverlast en droogte.
Dit blijkt uit het op 17 oktober 2024 gepubliceerde onderzoek Waterpeil 2024. 57 procent ziet daarbij een grote rol voor de overheid en het bedrijfsleven, maar is zich ook bewust van de eigen verantwoordelijkheid. Ze willen bijdragen aan het oplossen van de wateropgaven en willen weten hoe ze dat kunnen doen.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat, waterschappen, waterbedrijven, provincies, gemeentes, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Unie van Waterschappen, Vewin, VNG, IPO, het Nationaal Deltaprogramma en watermusea.
Nederlanders hebben vertrouwen in het Nederlandse waterbeheer. Er is vertrouwen in het werk van Rijkswaterstaat, de waterschappen en andere overheden om overstromingen te beperken. Tegelijkertijd maken Nederlanders zich ook zorgen over dreigingen, zoals overstromingen en droogte.
De overstromingen van 2021 in Limburg hebben ervoor gezorgd dat mensen zich extra bewust zijn van de gevaren. Maar liefst 47% van de Nederlanders denkt dat er de komende 10 jaar vaker wateroverlast zal zijn door hevige regen.
Hoewel slechts een kleine groep al maatregelen heeft genomen, zoals het kopen van zandzakken of het vergroenen van de tuin, zijn veel mensen wel bereid om in de toekomst maatregelen te nemen en zich voor te bereiden op noodsituaties.
Respondenten schatten het risico dat er een tekort aan drinkwater ontstaat laag in. Wel maken ze zich zorgen over de kwaliteit van de drinkwaterbronnen in de toekomst.
In het geval van een dreigend watertekort zijn veel Nederlanders wel bereid om minder water te gebruiken als de overheid dat vraagt. Bijvoorbeeld door korter te douchen of minder vaak de tuin te sproeien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten