Ads Top

Impact van zeespiegelstijging op atol-eilanden onderzocht met schaalmodel

Wetenschappers, waaronder experts van Deltares, hebben een 50 meter groot koraalrifeiland nagebouwd. Ze onderzoeken hoe zeespiegelstijging een impact kan hebben op de echte eilanden. Het schaalmodel is ontworpen om atol-eilanden in de Malediven en de Stille Oceaan na te bootsen. ALs gevolg van klimaatverandering behoren deze tot de meest kwetsbare delen van de planeet.

De komende twee maanden wordt het model blootgesteld aan verschillende golven en zeespiegelcondities. De gevolgen worden intensief gemonitord met golfsensoren, stroommeters, videocamera's en laserscanners.

De onderzoekers hopen dat het experiment, in combinatie met veldwerk en numerieke modellering, hen een indicatie zal geven van hoe de eilanden zouden kunnen reageren als de zeespiegel en de frequentie van extreme weersomstandigheden blijven toenemen.

Het onderzoek in de Deltagoot kan een indicatie geven hoe een atoleiland reageert als de zeespiegel en extreme weersomstandigheden blijven stijgen, met of zonder koraalrif. Het experiment maakt deel uit van het ARISE-project, een vijfjarig project van £ 2,8 miljoen onder leiding van de Universiteit van Plymouth en gefinancierd via het Horizon Europe Guarantee-programma van UK Research and Innovation.

Een schaalmodel geeft de mogelijkheid om verschillende scenario's uit te voeren en met een reeks instrumenten te monitoren hoe het eiland kan reageren op de huidige en toekomstige omstandigheden op zee. Gecombineerd met andere metingen uit het veld hopen we dat dit ons inzicht zal geven in de vraag of en hoe deze gemeenschappen in de toekomst kunnen overleven."

Het experiment in de Deltagoot is een samenwerking tussen de Universiteit van Plymouth, de Technische Universiteit Delft en Deltares.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.