Ads Top

Onderzoeken naar het riviergebied van de Maas

Na de overstromingen in de zomer van 2021 startten Nederland, Belgiƫ en Duitsland onderzoeken om het riviergebied van de Maas beter in kaart te brengen.

Onderzoeken, daarom draait het om bij EM Flood Resillience. Het KNMI en Rijkswaterstaatcollega’s doen met Deltares onderzoek naar alle typen neerslagen en hoogwaters die kunnen voorkomen op de hoofdrivier en zijrivieren van de Maas. Dat is nodig omdat de bestaande modellen het zomerhoogtewater niet konden verklaren.

Bij morfologie gaat het om de invloed die het zomerhoogwater heeft gehad op de ligging van de (onder)waterbodem. Op de zandbodem van de Maas ligt een dunne, beschermende laag grind. Door hoogwater kan die grindlaag wegspoelen.

Enerzijds kunnen daardoor in de bodem grote erosiegaten ontstaan die nabijgelegen waterkeringen instabiel kunnen maken. Anderzijds kan zand aanslibben en de rivier opstuwen, waardoor het waterpeil op sommige plekken hoger wordt.

Ook ecologisch heeft het zomerhoogwater voor veranderingen in en rondom de rivier gezorgd. Met name in de Grensmaas. Adviseur waterkwaliteit & ecologie Martijn Antheunisse (Zuid-Nederland) werkt samen met het Belgische Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek aan een ecologisch onderzoek.

De eerste resultaten in het onderzoek waaraan Antheunisse meewerkt druppelen al binnen. Bijvoorbeeld over waterplanten die bij overstromingen in hun zomerse bloeiperiode met wortel en al uit de bodem gerukt kunnen worden.

Uit de eerste data komt naar voren dat er in het jaar na de overstromingen veel minder waterplanten stonden. Een afname van zo’n 50 procent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.