Ads Top

Zorg om blijvende droogte in Twente

Daar waar het neerslagtekort in het westen en noorden van Nederland wat afneemt, wil het in het oosten maar niet gaan regenen. Hier en daar valt er een buitje, maar dit is lang niet voldoende voor het herstel van de grondwaterstanden.

Daar waar we in ons gebied volledig afhankelijk zijn van regenwater - met name de hoge zandgronden in Twente – is er in de afgelopen weken onvoldoende regen gevallen om het neerslagtekort te laten dalen. In het noordelijk deel van ons gebied is meer regen gevallen, maar het tekort ligt daar nu ook boven de lijn van 5 procent droogte jaren. De verwachte neerslag voor de komende week zal het tekort ook niet verder laten afnemen.

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort is gedaald en staat nu ruim onder de 5 procent droogste jaren.

De tijdens de zomer ingestelde onttrekkingsverboden zijn reeds per 1 november ingetrokken. Dat betekent dat op dit moment alleen het hele jaar door geldende beregeningsregeling van kracht is. Deze regeling houdt in dat indien de eerstvolgende benedenstroomse stuw geen water meer afvoert er in dat deel van de watergang niet mag worden onttrokken. Dit geldt voor het overgrote deel van het gebied waar we geen water kunnen aanvoeren.

Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden zich nog steeds ruim onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar, zowel in natuur- als landbouwgebied. Met komende weersverwachting zal de grondwaterstand gelijk blijven. Dit is zorgelijk. We blijven ons inspannen en nemen maatregelen om water zo lang mogelijk in ons gebied vast te houden met stuwen. De bodem, de spons waarin het water wordt opgeslagen, proberen we met elke neerslag aan te vullen, maar dan moet er wel neerslag vallen. We hopen dan ook  dat er de aankomende 5 maanden voldoende neerslag valt om dit te bewerkstelligen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.