Ads Top

Verzilting kustgebieden groeiend probleem voor landbouw in droog seizoen

In Bangladesh is de verzilting van het kustgebied een groeiend probleem voor de landbouw in het droge seizoen. Door de stijging van de zeespiegel en het binnendringende zeewater wordt het steeds lastiger om gewassen te verbouwen, maar ook de veeteelt heeft er last van. Er ontstaat een gebrek aan zoet drinkwater voor de koeien en door de verzilting hebben de boeren een gebrek aan veevoer.

Judit Snethlage, onderzoeker Water en Voedsel bij Wageningen Environmental Research, onderzoekt momenteel welke keuzes de Bengali boeren in het kustgebied maken en waarom ze die keuzes maken. Zo ontdekte ze dat de boeren van oudsher veel sesam verbouwen, maar de laatste jaren meer watermeloen verbouwen, omdat die een goede prijs zou opleveren. Door de plotselinge groei van het aanbod aan watermeloenen zijn er geen goede afzetkanalen en is de prijs laag, waardoor er veel watermeloenen wegrotten op het land.

Snethlage onderzoekt ook de garnalenvisserij in het Bengaalse kustgebied. Bij de ontwikkeling van deze visserij is veel mangrovebos in het kustgebied gekapt, waardoor er geen natuurlijk systeem meer is om zeespiegelstijging en overstromingen op te vangen. Ze bekijkt nu of er duurzame visserij met ontwikkeling van mangrovebossen mogelijk is, zodat zowel de kustverdediging als de voedselvoorziening verbeteren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.