Ads Top

Schorren zijn natuurlijke buffers tegen overstromingen

Klimaatverandering zorgt voor een grotere kans op overstromingen langs kustgebieden en riviermondingen, door de stijging van de zeespiegel én de grotere impact van stormen.

Tegelijkertijd zijn laaggelegen kustgebieden dichtbevolkt en sterk geïndustrialiseerd. Het is dus aangewezen dat de huidige kustbescherming, zoals dijken, beter wordt beschermd.

Onderzoeker Ken Schoutens (Biologie, UAntwerpen) wijdde zijn doctoraat aan natuurgebaseerde oplossingen voor overstromingen.

Op natuur gebaseerde kustbescherming wordt steeds vaker voorgesteld en bestudeerd. Hierin biedt behoud of (her)inrichting van schorren verschillende voordelen. Schorren zijn natuurgebieden die geregeld overstromen onder invloed van getijdenwerking – de afwisseling van eb en vloed. Ze kunnen de kust beschermen, omdat ze golfenergie reduceren en een tijdelijke waterbuffer vormen bij stormtij. Daarenboven leveren schorren ook ecologische waarde, waaronder de verbetering van waterkwaliteit, biodiversiteit en koolstofopslag.

Bioloog Ken Schoutens (onderzoeksgroep Ecosphere, Global Change Ecology Centre) bekeek in detail of bepaalde plantensoorten efficiënter bescherming kunnen bieden, en hoe verschillende planteigenschappen hieraan bijdragen. Ondanks dat de grootste en sterkste soorten duidelijk beter bescherming bieden, blijkt dat een combinatie van soorten met contrasterende eigenschappen het meeste beschermingspotentieel biedt.

Schoutens voerde experimenten uit in zowel Duitsland als België, waarbij hij schorplanten verplantte en blootstelde aan verschillende golfcondities. Zijn onderzoek toonde aan dat de capaciteit van schorrenvegetatie om golven en stroming af te zwakken, sterk afhankelijk is van de aanwezige plantensoorten en hun eigenschappen. Bovendien variëren de planteigenschappen in een gematigd klimaat ook over de seizoenen heen.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.