Ads Top

Duurzame kustbescherming door combinatie van kwelders en dijken

Volgens UT-promovendus Pim Willemsen kunnen natuurlijke kwelders traditionele kustbescherming ondersteunen en verduurzamen. De ecosystemen groeien mee met de stijgende zeespiegel en dempen zowel kleine als grote golven en verkleinen daarmee de impact op  traditionele kustbescherming, zoals dijken en zeeweringen. Aanstaande vrijdag verdedigt hij zijn proefschrift over dit onderwerp.

70 procent van de megasteden (met meer dan 1,6 miljoen inwoners) wereldwijd bevinden zich in de kustzone. Met de verwachte zeespiegelstijging en het mogelijk vaker voorkomen van extreem weer is het daarom essentieel om deze gebieden goed te beschermen tegen de zee. Traditioneel gebeurt dit met dijken en zeeweringen, maar volgens Willemsen wordt deze verdediging duurzaam versterkt door een kwelder of schor ervoor.

Om de breedte van de golfdempende kwelders 50 jaar  te kunnen voorspellen, ontwikkelde Willemsen een computermodel waarin hij de gemiddelde golfhoogte en de hoeveelheid beschikbaar sediment in het water kon variëren. De uitkomsten van zijn model kwamen goed overeen met wat hij observeerde door oude kaarten en foto’s van kwelders te bekijken, en golven te meten in echte kwelders. Het model verklaart wanneer de kwelderrand zich meer zeewaarts of juist meer landwaarts beweegt en hoe dat de golfdempende capaciteit van de kwelder beïnvloedt. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.