Ads Top

Hoe New York werkt aan klimaatverandering en omgaat met water

In oktober 2012 werd Hoboken, een stad onder de rook van New York City, getroffen door Hurricane Sandy. Tachtig procent van de stad overstroomde.

De waterproblemen in Hoboken zijn tweeledig; enerzijds moet de stad worden beschermd tegen water van buitenaf, anderzijds moet het overtollig regenwater veilig opgeslagen of afgevoerd kunnen worden. Na de orkaan is in New York het ‘Rebuild by Design’ programma in het leven geroepen, met als doel de wederopbouw en vooral het weerbaarder maken van de stad met het oog op toekomstige extreme weerssituaties.

In 2014 werden de eerste schetsen gepresenteerd voor een ‘Resilient Hoboken’. Het plan voorziet niet alleen in waterbescherming en –afvoer, maar ook in nieuwe commerciële, maatschappelijke en recreatieve functies. Onderdeel van dit plan is ook het onderzoeken van de mogelijkheden voor ‘Green Infrastructure’ in de stad: groene oplossingen die bijdragen aan het tijdelijk vasthouden van regenwater om zo overstromingen tijdens extreme weeromstandigheden te verminderen.

Een groep studenten van de Universiteit Twente heeft de effectiviteit en haalbaarheid van dit soort ‘Green Infrastructure’ maatregelen verkend voor Hoboken. Hierbij komen zowel technische als bestuurskundige uitdagingen om de hoek kijken.

In de VS zijn ze al ver in het ontwikkelen van dit soort ‘sustainable stormwater management’ oplossingen. Toch blijft het implementeren ervan, net als in Nederland, een probleem. In het dichtbevolkte New York is er weinig ruimte voor een nieuwe aanpak, terwijl ook financiering en het bewust maken en betrekken van de lokale bevolking een punt van aandacht blijft.

Vanuit de ‘Rebuild by Design’-projecten en het onderzoek van de studenten zelf zijn hierover een aantal ‘best practices’ naar voren gekomen die ook potentie hebben om in Nederland voet aan de grond te krijgen. Een kleine greep uit de geleerde lessen zal op 7 september worden gepresenteerd tijdens Pioneering Café.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.