Ads Top

Woon jij boven drinkwater?

Vrijdag begon in Zeist de campagne ‘Bescherm je drinkwater’ met het onthullen van een reusachtig rietje. Gedeputeerde Mariette Pennarts: “Bijna een half miljoen mensen wonen op of in de buurt van een grondwaterbeschermingsgebied waar drinkwater wordt gemaakt. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Daar vragen we de komende maanden samen met drinkwaterbedrijven Vitens en Oasen aandacht voor.” De campagne krijgt tot einde van het jaar een vervolg in Bunnik en Amersfoort. Daarna wordt deze verder uitgerold in Gelderland.

Om te bepalen of je in een grondwaterbeschermingsgebied woont is er een postcodecheck beschikbaar op www.beschermjedrinkwater.nl. Deze website heeft ook tips en informatie over wat je als inwoner kunt doen om het grondwater beter te beschermen, zoals:
• Vermijd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
• Verwijder onkruid met de hand of met kokend water
• Was de auto in de wasstraat en ververs de olie bijvoorbeeld bij een tankstation
• Spoel overgebleven medicijnen niet door het toilet, maar lever ze in bij het klein
chemisch afval bij de gemeente

Dit betekent dat inwoners nu zelf meer invloed kunnen uitoefenen op de kwaliteit van het grondwater, waarvan hun kraanwater wordt gemaakt.

Een grondwaterbeschermingsgebied beschermt de bronnen waaruit drinkwater wordt gemaakt. Alle gebieden waar drinkwater wordt gewonnen zijn echter kwetsbaar voor verontreinigingen. Geschat wordt dat 10% van de verontreinigingen door inwoners zelf wordt veroorzaakt. Een druppel olie, bijvoorbeeld gelekt tijdens het verversen van de olie van de auto, kan door de bodem heen dringen en grondwater verontreinigen. Verder kunnen ook bestrijdingsmiddelen, medicijnresten of wasmiddelen invloed hebben op de grondwaterkwaliteit. Inwoners kunnen nu zelf iets doen aan de kwaliteit van hun drinkwater en daar worden ze de komende maanden door de drinkwaterbedrijven over geïnformeerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.