Ads Top

Maatregelen vanwege lage waterstanden

De waterstanden op de Rijn en de Maas zijn op dit moment aan de lage kant. Het ziet er naar uit dat het de komende dagen nog lager wordt. Rijkswaterstaat en de waterschappen nemen daarom extra maatregelen om ervoor te zorgen dat de watervoorziening op peil blijft.

Door beperkte neerslag is de afvoer van de Maas laag. Ook de afvoer van de Rijn en de IJssel is op dit moment laag. De afvoer blijft de komende 2 dagen ongeveer gelijk. Er is voldoende water in de Rijn en de Maas om aan de watervraag van industrie, natuur, landbouw en drinkwaterwinning te voldoen.

De watervraag is in deze tijd van het jaar namelijk beperkt. Wel is er bijvoorbeeld bij de Nieuwe Waterweg en het Noordzeekanaal sprake van een toename in het zoutgehalte.

Daarom zijn door de waterschappen op een aantal plaatsen inlaten gesloten en wordt het zoete water op sommige plekken via andere routes aangevoerd. Ook wordt door de waterschappen en Rijkswaterstaat zo nodig extra doorgespoeld om de verzilting tegen te gaan. Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de laagwatersituatie nauwlettend in de gaten.

In verband met de lage waterstanden op de Rijntakken (Waal, IJssel, Nederrijn en Lek) wordt aan vaarweggebruikers geadviseerd om de scheepvaartberichten op vaarweginformatie.nl goed te volgen. Om scheepvaart tussen de IJssel en Twentekanalen mogelijk te maken is de voorsluis bij Eefde in gebruik.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.