Ads Top

13,5 miljoen voor herstel getijdenlandschap Haringvliet

Tijdens het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij ontving het project ‘Met de Stroom Mee’ 13,5 miljoen euro voor herstel van het getijdenlandschap in het Haringvliet.

Het bijzondere project ‘Met de Stroom Mee’ is een coalitie van 6 organisaties: initiatiefnemer het Wereld Natuur Fonds (WNF), Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland. Zij werken nauw samen met de provincie Zuid-Holland, gemeenten en ondernemers uit de regio die met het Ruimtelijk Programma Goeree-Overflakkee van het Haringvliet weer een dynamisch gebied willen maken waar de natuur én regionale economie bloeien.

Getijdenatuur HaringvlietIedereen kan straks op het water en de oevers genieten van unieke natuur die vrijwel is verdwenen uit de Hollandse delta. Gedeputeerde Han Weber: “Voor de inwoners van Goeree-Overflakkee en de regio is ‘Met de Stroom Mee’ dubbel feest’. We krijgen er spectaculaire natuur bij, een geweldige economische impuls voor toerisme en een prettige woonomgeving.’’

De prijs maakt het mogelijk een historische kans te grijpen om de verloren natuur in het Haringvliet te herstellen. In 2018 zet Rijkswaterstaat de Haringvlietsluizen op een kier. Door dit Kierbesluit kunnen trekvissen als de zalm en de steur de riviermonding weer vinden om tussen de Rijn en de zee te migreren. Het zo lang afgesloten Haringvliet krijgt dan ook de overgangsdynamiek terug van zoet rivierwater en de zoute zee. Dat is hèt moment om de natuur het noodzakelijke zetje te geven. Door het unieke landschap van slikken, schorren en rietvelden te herstellen vormt zich een walhalla voor vissen, bruinvissen, dolfijnen en vogels, zoals lepelaars, dwergsterns, zilverreigers en vis- en zeearenden.

Het nieuwe Haringvliet wordt een natuurgebied dat iedereen kan ervaren en beleven. Er komen struinroutes tot diep in de natuur, veel uitkijkpunten, vis- en vogelexcursies en horeca die streekgerechten en duurzaam gevangen vis uit de delta bereiden. Er zijn al gesprekken met recreatieondernemers en lokale bedrijven die het plan omarmen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.