Ads Top

Gemaal Verdoold klaar voor de toekomst

Het monumentale gemaal Verdoold in de Krimpenerwaard is klaar voor de wateropgave in de toekomst. Het gemaal is volledig gerenoveerd en gerestaureerd. Gedeputeerde Han Weber en dijkgraaf Hans Oosters van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard openden het gemaal officieel.

Het project is onderdeel van een reeks van aanpassingen aan het watersysteem in de Krimpenerwaard zodat dit in de toekomst meer water kan verwerken. Het gemaal heeft een gloednieuwe fundering, twee visvriendelijke pompen en een diepe, brede watergang naar Achterbroek.

"Met de renovatie zijn we zeker van de veiligheid van het gebied, terwijl tegelijkertijd is gezorgd voor een doorgang voor vissen en het behoud van een monumentaal pand. En de capaciteitsvergroting maakt de natuurontwikkeling die op stapel staat in de Krimpenerwaard mogelijk", zegt gedeputeerde Han Weber.

Ook dijkgraaf Hans Oosters is trots: "Gemaal Verdoold was de laatste van de drie hoofdgemalen in de Krimpenerwaard, die moest worden aangepakt om het water nu en in de toekomst op tijd te kunnen aan- en afvoeren. Met de restauratie en renovatie van gemaal Verdoold hebben we een eigentijds gemaal in een monumentaal pand kunnen maken. De pompen zijn visvriendelijk en het gemaal is duurzaam, doordat water uit het systeem wordt gebruikt om het gebouw op temperatuur te houden. Ik ben trots op het resultaat."

De restauratie en renovatie van het gemaal is in 2012 begonnen. Het rijksmonument is opnieuw gefundeerd. Hiervoor zijn 84 heipalen de grond in geboord. Het dak van het pomphuis is eraf gehaald om een bouwkuip van negen meter diep te kunnen bouwen voor de nieuwe pompen. Deze pompen zijn visvriendelijk waardoor niet alleen het water heen en weer kan, maar ook de vissen. De watergang achter het gemaal is verdiept en verbreed. Hierdoor kan het water beter en sneller worden verpompt. De capaciteit van de pompen in gemaal Verdoold is 450m³ per minuut. Dat betekent dat het gemaal 450.000 liter water per minuut kan aan- of afvoeren. Dat is 130.000 liter meer dan voor de renovatie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.