Ads Top

Eerste schop in de grond voor Hoogwateraanpak ‘s-Hertogenbosch

Eind augustus is de aanleg van het waterbergingsgebied HoWaBo en de natuurontwikkeling in het Vlijmens Ven officieel van start gegaan. Tijdens een bijeenkomst staken alle 120 aanwezigen gezamenlijk op symbolische wijze de eerste schop in de grond. Hiermee werd het startsein gegeven voor de grootschalige werkzaamheden in het gebied, die duren tot eind 2017.

Het project HoWaBo omvat maatregelen om 's-Hertogenbosch te beschermen tegen wateroverlast. Een gebied van 750 hectare tussen Vlijmen, Vught en 's-Hertogenbosch wordt ingericht als waterbergingsgebied. Tijdens hoogwaterpieken op de Aa, Dommel en Maas kan water hier tijdelijk worden ‘geparkeerd'. Om de waterberging te realiseren wordt circa 10 kilometer aan kade aangelegd rondom het aangewezen gebied. De inlaat, waarmee water via het Drongelens Kanaal het gebied binnen stroomt, is in 2012 al opgeleverd. Naar verwachting wordt de waterberging eens in de 100 tot 150 jaar ingezet.


De waterberging grenst aan het natuurgebied de Moerputten en overlapt voor een groot deel het Vlijmens Ven. In dit Natura 2000-gebied wordt de komende jaren gewerkt om nieuwe natuur te ontwikkelen. Dit gebeurt onder de vlag van het Europese LIFE+ Nature project Blues in the Marshes. 170 hectare voedselrijke, voormalige landbouwgrond wordt in het kader van dit project afgegraven. Op de natte, schrale grond die zo ontstaat is het voor bijzondere planten en dieren, zoals de zeldzame vlinder pimpernelblauwtje, mogelijk om te leven. Een deel van de afgegraven grond wordt in het gebied hergebruikt door deze te gebruiken voor de aanleg van de kades rond de waterberging. Lambert Verheijen, dijkgraaf bij waterschap Aa en Maas, noemt hetgeen wat staat te gebeuren daarom uniek: "het zijn twee aparte projecten, maar ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden." 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.