Ads Top

Ecoflow: einde aan stankoverlast

Het afvalwaterzuiveringsbedrijf Ecoflow is er tijdig in geslaagd een eind te maken aan de stankoverlast. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant heeft zaterdagmiddag in de omgeving metingen verricht en daarbij geconstateerd dat er geen geurhinder meer is.  Het bedrijf zelf is begonnen met het afvoeren van het vervuilde water dat tot donderdag stankoverlast veroorzaakte.

Sinds woensdag komt er al geen H2S (waterstofsulfide = rotte eierengeur) meer vrij en er komen nu ook geen stankklachten meer binnen van omwonenden. Dat betekent dat Ecoflow heeft voldaan de voorwaarden in de ‘last onder bestuursdwang’ die de omgevingsdienst had opgelegd. Het bedrijf had tot vanmiddag 16.00 uur de tijd gekregen om een eind te maken aan de stank. Het stond Ecoflow daarbij vrij om zelf de manier waarop te kiezen: het probleemwater afvoeren of op eigen terrein andere maatregelen treffen.

Inmiddels zijn al een aantal tankwagenladingen afgevoerd naar vuilverwerkingsbedrijf ATM op Moerdijk. Het is de bedoeling dat ook de rest van het vervuilde water de komende dagen daarnaartoe wordt afgevoerd. Het overladen van het water in tankwagens zal op sommige momenten nog kunnen leiden tot kortdurende ‘geurpieken’ in de directe omgeving van Ecoflow. Dat is niet te voorkomen. Het afvalwaterbassin heeft een inhoud van 3 miljoen liter. Er zouden ongeveer 100 tankwagens nodig zijn om het water af te voeren.

De omgevingsdienst benadrukt dat Ecoflow sinds het begin van de probleemsituatie erg zijn best heeft gedaan om het probleem op te lossen en dat het overleg met de bedrijfsleiding steeds constructief is verlopen.

De stankoverlast van de afgelopen dagen werd veroorzaakt door technische problemen. Door onbekende oorzaak kwam vorige week zondag tijdens het zuiveringsproces een grote hoeveelheid waterstofsulfide (H2S) vrij, herkenbaar aan de zogenaamde ‘rotte eieren lucht’. Het gaat om een groot bassin met vervuild water waaraan bacteriën worden toegevoegd. Dan ontstaat een biologisch reinigingsproces. Tijdens dat proces is iets (ongebruikelijks) gebeurd waardoor de rotte eieren lucht ontstond. Volgens de GGD heeft de hele situatie nooit geleid tot gevaren voor de volksgezondheid, ook al konden er klachten ontstaan als hoofdpijn en neus- en oogprikkelingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.