woensdag 2 oktober 2024

Stormseizoen van start: Rijkswaterstaat test waterkeringen en voert nieuwe maatregelen in

1 oktober 2024 start het storm- en hoogwaterseizoen. Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat Nederland goed beschermd is tegen hoogwater.

Dit doet men door stormvloedkeringen te testen, continu kustonderhoud uit te voeren en ervoor te zorgen dat de waterkeringen in goede conditie zijn. In 2024 zijn er ook twee nieuwe keersluizen op de Afsluitdijk in gebruik genomen en is de dijk op Vlieland versterkt.

Aan het begin van het hoogwaterseizoen voert Rijkswaterstaat zoals elk jaar uitgebreide tests uit op de 6 stormvloedkeringen in Nederland. Op 1 oktober 2024 is de Ramspolkering aan de beurt. Tijdens deze test wordt 3.500.000 liter lucht en water in de 3 grote balgen van de kering gepompt, waardoor deze de waterweg volledig afsluit en het achterland van Overijssel beschermt.
 
Tijdens storm Pia (21 december 2023) sloot de Maeslantkering in de avond. Het was voor het eerst dat de waterkering sloot met de hoge waterstanden.
 
Het IJsselmeer is op winterpeil gezet. Dat is een afspraak uit het peilbesluit. Ook zijn er in 2024 extra maatregelen gerealiseerd om de waterveiligheid verder te verbeteren. De twee nieuwe keersluizen bij Den Oever en Kornwerderzand op de Afsluitdijk zijn nu volledig in gebruik. Deze sluiscomplexen bieden extra bescherming tegen hoogwater vanaf de Noordzee en Waddenzee.

Ook op Vlieland zijn extra maatregelen getroffen. De Omringdijk aan de zuidkant van het eiland is versterkt om het eiland beter te beschermen tegen overstromingen vanuit zowel de Noordzee als de Waddenzee. Deze versterking maakt onderdeel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

De kustlijn houdt men ook op orde. Dat gebeurt met zandsuppleties. Daarbij brengen baggerschepen zand uit de Noordzee aan op het strand of op de zeebodem vlak voor de kust.

Tijdens het stormseizoen staat Rijkswaterstaat continu paraat. Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) worden waterstanden nauwlettend in de gaten gehouden en wordt er op tijd gewaarschuwd bij dreiging van hoogwater. Dit stelt waterbeheerders in staat om snel actie te ondernemen, bijvoorbeeld door coupures te sluiten of dijkbewaking in te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten