Op 26 september vond het Commissiedebat (CD) Water plaats in de Tweede Kamer. De Tweede Kamerleden vroegen daarbij ook aandacht voor het verzekeren van een toekomstige drinkwatervoorziening en dienden tijdens het tweeminutendebat dat volgde op het CD diverse moties in met een relatie tot drinkwater. Op 15 oktober werd gestemd over de ingediende moties. Vewin is blij dat de ingediende motie van Hidde Heutink (PVV) en Pieter Grinwis (CU), die minister Madlener vraagt of het kabinet samen met de provincies beleids- of wetswijzigingen kan doorvoeren om sneller nieuwe drinkwaterbronnen te vergunnen, is aangenomen.
Vewin is verheugd dat de minister het tekort aan drinkwaterbronnen tijdens het debat erkende en hoopt dat het Rijk nu hierbij haar rol voortvarend oppakt. Echte oplossingen zijn niet mogelijk zonder een actieve rol van alle partijen.
De drinkwaterbedrijven hebben te maken met een toenemende drinkwatervraag door bevolkingsgroei, economische groei, en regionaal stedelijke uitbreiding. Alle tien drinkwaterbedrijven hebben vóór 2030 extra productiecapaciteit nodig, in een aantal gevallen al nu of op zeer korte termijn (RIVM, april 2023).
IPO en Vewin werken hard aan het Actieprogramma beschikbaarheid drinkwaterbronnen 2023-2030. Daarin brengen zij knelpunten en acties in kaart, maar echte oplossingen zijn niet mogelijk zonder een actieve rol van het Rijk. Dat betekent dat moet worden verzekerd dat het drinkwaterbelang daadwerkelijk prioriteit krijgt wanneer dat nodig is voor de leveringsplicht, dat het Rijk andere overheden aanspreekt op het nakomen van hun zorgplicht en dat het Rijk zo nodig op nationaal niveau extra maatregelen treft of voorziet in noodregelgeving. Het betekent ook dat projecten die noodzakelijk zijn voor het veiligstellen van de drinkwatervoorziening prioriteit krijgen bij het toedelen van beschikbare stikstofruimte en capaciteit op het elektriciteitsnet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten