Ads Top

Investeren in watertechnologie cruciaal

Nederland staat voor een watercrisis: Te veel water, tekort aan water, landbouwmeststoffen, industriƫle vervuiling zoals PFAS en medicijnresten bedreigen onze drinkwatervoorziening. Nu al krijgen sommige nieuwe bedrijven geen drinkwateraansluiting; in de nabije toekomst treffen nieuwe woonwijken mogelijk hetzelfde lot. In zijn inaugurele rede op donderdag 19 september benadrukte de ieuwe hoogleraar Wiebe de Vos het cruciale belang van investeren in watertechnologie voor een duurzame toekomst.

De waterkwaliteit in Nederland vertoont een opvallende tegenstelling: terwijl ons drinkwater tot de beste ter wereld behoort, scoort ons oppervlaktewater een dikke onvoldoende. “We denken graag dat we het goed doen, maar de kwaliteit van ons water in meren, rivieren en sloten blijkt het slechts van heel Europa”, vertelt De Vos.

Niet alleen de kwaliteit, maar ook de kwantiteit van water vormt een uitdaging. Extreem weer, mede veroorzaakt door toenemende klimaatverandering, zorgde de afgelopen jaren al voor extreem droge periodes. Toen weigerden drinkwaterbedrijven in bepaalde regio’s, zoals Twente, Utrecht en delen van Brabant, al regelmatig nieuwe bedrijven een drinkwateraansluiting, omdat ze niet voldoende schoon water konden garanderen.

De onderzoeksgroep van De Vos, Membrane Surface Science, ontwikkelde nieuwe, innovatieve membranen waarbij een uiterst selectief membraan, laagje voor laagje wordt opgebouwd. Deze membranen kunnen bijvoorbeeld medicijnresten en PFAS uitermate efficiĆ«nt verwijderen, terwijl het membraan de waardevolle mineralen juist in het water achterlaat. Ook als niet precies bekend is welke vervuilingen er in het water zitten – zoals recent duidelijk werd voor de Maas – kunnen membranen het waarschijnlijk filteren.

Deze techniek was zo veelbelovend dat hij al is doorontwikkeld en op de markt gebracht door bedrijven als Pentair X-Flow en NX Filtration. Dat zijn lokale Twentse bedrijven die behoren tot de absolute wereldtop als het gaat om membranen voor schoon water.

Dit soort membraantechnologie kan voor voldoende drinkwater in Nederland zorgen door bijvoorbeeld industrieel afvalwater te zuiveren en meteen her te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.